KözéletVideo365

Kisiklott három propént szállító tehervagon Szabadkánál (videóval)

Kedden hajnalban 1 óra 35 perckor három propént szállító tehervagon siklott ki Szegedtől körülbelül 45 kilométerre, Szabadkánál. Szivárgás szerencsére nem történt – írta a Szabad Magyar Szó a Blicre hivatkozva. A lap nem hivatalos értesülése szerint a szerelvény Szabadkáról indult, majd a Műszaki Középiskolánál siklott ki a három tartályvagon.

A portál azt is kiemelte, hogy a helyszínre siettek a tűzoltók, a propén ugyanis gyúlékony anyag. Az illetékesek azt mondták nincs szivárgás, a baleset nem veszélyezteti a polgárok egészségét és életét. A felborult vagon közvetlenül a Műszaki Szakközépiskola mögött található. Kedden, a délelőtt folyamán az egyik vagont már vissza is helyezték a sínekre.

EVAKUÁLJÁK A KÖRNYÉKET

Stevan Bakić polgármester kedden azt közölte, hogy a 23 ciszternából álló szerelvényből három kocsi siklott ki és ezek közül egy dőlt meg, 45 fokos szögben. “A tartálykocsikban propén van, ami rendkívül gyúlékony anyag, de Szabadka polgárainak biztonsága egy pillanatig sem volt veszélyben” – közölte a polgármester. Bakić elmondta, hogy a helyszínen csak három ciszterna maradt kedd délutánra, a szerelvény többi részét elvontatták. Két tartálykocsi tartotta azt a harmadikat, amelyik 45 fokos szögben megdőlt. A ciszternák és az azokon lévő szelepek sem sérültek meg, így szivárgás sem volt.

A polgármester azt is közölte, hogy ülésezett a rendkívüli helyzeteket kezelő válságtörzs is és olyan rendeletet hoztak, hogy egy órával a munkálatok kezdete előtt 200 méteres körzetben evakuálják a környéket. A közelben intézmények és bankok vannak, illetve a műszaki iskola. Nem szeretnék senki biztonságát sem veszélyeztetni. A Pannon RTV értesülési szerint ma állítják vissza a sínekre a propénnel teli tartályokat szállító harmadik vagont Szabadkán. A baleset okát a megfelelő szervek vizsgálják.

A propén egyébként színtelen, szagtalan, gyúlékony gáz. Fontos vegyipari alapanyag: propénből gyártják a polipropént, egy elterjedt műanyagot, de számos más vegyület gyártása is ebből indul ki. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb