Közélet

KSH: nőtt a munkanélküliség és a külföldön dolgozó magyarok száma

Csökkent a foglalkoztatás és nőtt a munkanélküliség Magyarországon tavaly decemberben a KSH friss adatai alapján. A leépítések egyelőre visszafogottak, de már érzékelhető a recesszió hatása, melynek következtében az energiaválsággal küzdő cégek egyre nehezebben tudják tartani az eddigi létszámot – írja a Portfolio.

10 EZER FŐVEL KEVESEBB MAGYAR DOLGOZOTT DECEMBERBEN, MINT NOVEMBERBEN

Tavaly október és december között 4 millió 702 ezer foglalkoztatottat számlált a KSH, ami 10 ezer fővel alacsonyabb az előző hónapokban látott foglalkoztatási szinthez képest.

Ha a háromhavi átlagadatból számoljuk ki a decemberi foglalkoztatási szintet, akkor 4 millió 674 ezer főt kapunk, ami 30-40 ezer fős csökkenés az előző hónapokhoz képest. A foglalkoztatottak száma ezzel visszaesett a tavaly év eleji szintre.

A foglalkoztatásnak a visszaesése alapvetően az elsődleges munkaerőpiacon, tehát nem a közmunkások és külföldön dolgozók körében következett be.

MÉRFÖLDKŐHÖZ ÉRTÜNK, ELÉRTE A 100 EZER FŐT A HATÁRON TÚL DOLGOZÓ MAGYAROK SZÁMA

Mint a 24 írja, ismét egyre többen választják a külföldi munkavállalást. Az országhatárokon túl dolgozó magyarok száma elérte a Covid válság előtti szintet, vagyis a 100 ezer főt.

Eközben a munkanélküliségi ráta emelkedett, mind a három havi átlagadatok, mind a KSH decemberre vonatkozó becslése alapján.

Tavaly év végén már 3,9 százalékos volt a munkanélküliség, ami a tavaszi 3,2 százalékos mélyponthoz, illetve az elmúlt hónapok 3,6-3,8 százalékos méréseihez képest is emelkedést jelent.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb