Mindenmás

Szijjártó Péter: Feljelenteni minket a Nagy-Magyarországot ábrázoló zászlók miatt a történelmi ismeretek teljes hiányára vall

Két napja jött a hír, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) az Európai Labdarúgó Szövetség állásfoglalásához igazodva ezentúl nem engedélyezi a szurkolóknak a Nagy-Magyarország jelkép használatát az UEFA által szervezett mérkőzéseken. A téma kapcsán nagy volt a felháborodás, és most Szijjártó Péter sem rejtette a véleményét véka alá.

A témában egyébként csütörtökön megszólalt Csányi Sándor, az MLSZ elnöke, aki azt mondta, a hazai meccseken a szövetség minden korlátozás nélkül, sálon, zászlón, molinón és minden formában engedélyezi a jelkép használatát.

AZT SZERETNÉK, HOGY LEVEGYÉK A TILTÓLISTÁRÓL A NAGY-MAGYARORSZÁG JELKÉPET

„A folyamatban lévő ügyektől függetlenül én magam is kezdeményeztem olyan megbeszéléséket, amelyek egyértelműen tisztázzák, hogy az UEFA engedélyezi vagy tiltja, hogy megjelenjen a Nagy-Magyarország ábrázolás a lelátón. A kezdeményezéssel természetesen az a célom, hogy az európai szövetség és a FARE is vegye le a tiltólistájáról a Nagy-Magyarország jelképet” – tette hozzá Csányi. Az általa említett szervezet, a FARE az UEFA diszkriminációellenes csoportja, amely már több válogatott meccs után készített jelentést olyan lelátói megnyilvánulásokról, amely után az MLSZ és a csapat is büntetést kapott.

AGYAMENT MÓDON FELJELENTIK AZ EMBEREKET

Mindeközben ma kiderült, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sincs jó véleménnyel a szervezetről, amelyről pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: „A FARE gyakorlatilag önkéntes munkásőrök szervezete, amelynek tagjai azért élnek, hogy feljelenthessenek embereket teljesen agyament módon. Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, hogy mit lehet feljelenteni. Jól láthatóan fogalmuk sincsen a történelemről. Feljelenteni minket azért, mert az úgynevezett Nagy-Magyarországot ábrázoló zászlók jelennek meg egy stadionban, a történelmi ismeretek teljes hiányára vall. Amit itt Nagy-Magyarországként írunk le, az történelmi tény, az nem revizionizmus, nem a szomszédaink fenyegetése, nem nacionalizmus” – mondta.

NONSZENSZ A SZERVEZET TEVÉKENYSÉGE

Szijjártó példaként hozta fel, hogy gyerekei történelematlaszában is vannak Nagy-Magyarországot ábrázoló képek. „A Dunakeszi Városi Sportegyesület következő mérkőzésén a FARE-ellenőr kitépeti majd minden gyerek történelematlaszából ezt a képet?” – tette fel a kérdést. A miniszter nonszensznek nevezte a szervezet tevékenységét, és reményét fejezte ki, hogy az UEFA elnöke „megszabadítja az európai futballt ettől a munkásőr-szervezettől, mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni. Jól látszik, hogy fogalmuk sincsen a világról, és halvány fogalmuk sincsen a magyar történelemről”.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb