Sport

Kitiltja az MLSZ a Nagy-Magyarországot ábrázoló jelképeket a magyar válogatott meccseiről

A Magyar Labdarúgó-szövetség nem engedélyezi a Nagy-Magyarországot ábrázoló molinók, zászlók és drapériák bevitelét a magyar válogatott mérkőzéseire. A bajnoki mérkőzésekre nem vonatkozik a tiltás, ennek szabályozásáról a klubok szabadon dönthetnek. Egyelőre nem világos, hogy a szurkolói kiegészítőkre, például az olyan sálakra, amelyet Orbán Viktor is viselt a magyar–görög meccsen, vonatkozik-e a tiltás.

TILOS A NEMZETI ÖSSZETARTOZÁST SZIMBOLIZÁLÓ JELKÉPEK BEVITELE A NEMZETKÖZI TALÁLKOZÓKRA

A Magyar Labdarúgó-szövetség eddig nem adott ki hivatalos tájékoztatást arról, hogy az elmúlt időben a válogatott mérkőzésein miért üldözte a biztonsági szolgálat a Nagy-Magyarország szimbólumot ábrázoló drapériákat, zászlókat és molinókat – írja a Magyar Jelenre hivatkozva az Index. A lap felkereste az MLSZ kommunikációs osztályát, akik megerősítették: tilos a nemzeti összetartozást szimbolizáló jelképek bevitele a nemzetközi találkozókra.

KÉT SZURKOLÓT IS KITILTOTTAK

A lap úgy fogalmaz, hogy a szövetség és a szurkolók bizonyos csoportja között háború alakult ki a Nagy-Magyarországot ábrázoló molinók miatt. Az MLSZ ebben tavaly márciusig nem talált semmi kivetnivalót, az Észak-Írország–Magyarország-mérkőzésen azonban az MLSZ biztonsági szolgálata megpróbálta megakadályozni a drapéria bejutását a belfasti stadion vendégszektorába. Innentől kezdve a Magyar Labdarúgó-szövetség szigorításokat eszközölt: a tavaly júniusi Magyarország–Németország Nemzetek Ligája-mérkőzés alatt a rendőrök elérték, hogy a Nagy-Magyarország-molinó lekerüljön a stadion mellvértjéről. Emellett a szövetség két szurkolót is kitiltott a válogatott meccseiről 24 hónapra.

POLITIKAI ÜZENETNEK MINŐSÜL

A Magyar Labdarúgó-szövetség válaszában kitért arra is, hogy a klubok szabadon dönthetnek arról, hogy beengedik-e a Nagy-Magyarország-molinóval, illetve zászlóval érkezőket, „ugyanakkor nemzetközi színtéren, kiemelten a válogatottmérkőzéseken, az UEFA és a FIFA ellenőre értelmezheti úgy, hogy ezek a jelképek politikai üzenetet hordoznak, provokatív szándékkal”. A politikai üzenetek megjelenítései az UEFA és a FIFA szabályai szerint tiltottak, ezért ilyen esetekben az alkalmazott szabályzatok alapján megbüntethetik az MLSZ-t.

„A szövetség ilyen esetekben kénytelen lenne továbbhárítani a szurkolókra a nem engedélyezett molinó kihelyezése kapcsán kiszabott büntetést. Ezt megelőzendő a szövetség – mindaddig, amíg az UEFA erre vonatkozó fegyelmi gyakorlata nem változik – továbbra sem engedélyezi a molinó bevitelét, és mindenkitől azt kéri, a válogatott mérkőzésein tekintsenek el az ilyen zászlók és molinók megjelenítésétől, ezzel segítve a nemzeti csapatot abban, hogy telt ház előtt játszhassa mérkőzéseit” – jegyezte meg az MLSZ.

NEM TUDNI, HOGY A SÁLAKRA, PÓLÓKRA VONATKOZIK-E A TILTÁS

Magyar Jelen nemcsak a molinókra, zászlókra és drapériákra kérdezett rá, hanem az olyan sálakra is, mint amilyet Orbán Viktor viselt a Görögország elleni novemberi barátságos mérkőzésen. Az MLSZ válaszában nem tért ki a ruhadarabokra, így az továbbra sem tisztázott, hogy lehet-e Nagy-Magyarországot ábrázoló sálat, pólót, kabátot, sapkát viselni a magyar válogatott mérkőzésein anélkül, hogy retorziók érjék viselőjét.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb