Közélet

70 szegedi maradt gáz nélkül a Feketesas utcán, akár 3-4 hónapig is maradhat az állapot

“14-15 fokban fürdünk és azt mondják, ez hónapokig is így lehet” – írt ránk egy szegedi anyuka, aki férjével és másfél éves kisfiával a Feketesas utcában lakik. Információink szerint péntek délután, egy szivárgást követően kapcsolta ki a gázt az MVM a 19-21. szám alatti társasházi tömbben, több, mint 70 szegedi maradt fűtés nélkül, köztük az ott lakók és az IKV-tól üzletet bérlők is.

Az ügyben több lakó és üzletbérlő is ránk írt ma, a beszámolók alapján a következő sztori körvonalazódott ki:

  • péntek délután az egyik lakó arra panaszkodott, hogy gázszivárgás van az épülettömbben,
  • kivonult az MVM, lekötötték a gázt, majd bejelentették, hogy az ilyen esetekben szokásos protokollnak megfelelően minden gázórát leszerelnek,
  • a lakók és a bérlők pedig a hétvégét és a hét első két napját fűtés nélkül töltötték.

AKÁR 3-4 HÓNAPRA IS GÁZ NÉLKÜL MARADHATNAK

Az ügyben kedd délután 4-től tartottak rendkívüli lakógyűlést, az érintettektől azt az információt kaptuk, hogy az eseményen elhangzott, hogy rosszabb esetben akár 3-4 hónapig is gáz nélkül maradhatnak. Az egyik anyuka arra panaszkodott, hogy tegnap este 14-15 fokban fürdették a szemük fényét, míg az egyik vállalkozó – aki az IKV-tól bérel üzlethelyiséget a tömbben – arról számolt be, hogy a kollégái 12 fok körüli hőmérsékletben dolgozták végig a hét első két napját.

FAGYOSKODÁS, KLÍMA-TELEPÍTÉS FEKETESAS UTCAI MÓDRA

A kora délután befutott első olvasói üzeneteket követően írásban kerestük a két érintettet, az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt-t és a társasház többségi tulajdonosát, Szeged város önkormányzatát képviselő IKV-t, akik egyébként a Feketesas 19-21. közös képviseletét is ellátják. Az előbbinél a probléma konkrét okai felől érdeklődtünk, az utóbbinál pedig arról, hogy a javítási költségek hány százalékát fogják állni, illetve arról, hogy terveznek-e valamiféle könnyítést, bérleti díj csökkentést a pórul járt bérlők felé. A második tétel azért is lényeges, mert a bennünket megkereső, neve elhallgatását kérő egyik bérlő szerint a legutóbbi rekonstrukció nem érintette a több, mint 100 éves épület gázvezetékeit. Az egyik vállalkozás ügyvezetője arról számolt be, hogy kénytelenek a fűtést klímával megoldani, amelynek telepítése 1 millió forint környéki többletkiadást fog jelenteni a számukra.

Cikkünk megjelenéséig sem az MVM, sem az IKV nem reagált a megkeresésünkre. Amint megtörténik, vagy újabb fejlemény érkezik, cikkünk frissülni fog vagy újat írunk.

IKONIKUS SZEGEDI ÉPÜLETRŐL VAN SZÓ

Cikkünkben az 1906-ban épült Schäffer-házról van szó, melyet a szecesszió formavilágában alkotó kiváló művész, Magyar Ede tervezte. A palota pont annak épült, aminek ma is használják: lakó- és üzletháznak, minderre a megbízást Schäffer Ádám vaskereskedő adta.

Mint a Köztérkép írta, több utcás homlokzatát egykor gazdag szecessziós ornamentika díszítette. Szép ritmusban váltakoztak rajta a mívesen formált ablakok, pilaszterek, erkélyek. Üzletportáljai híresen szép asztalosmunkák voltak. Elegáns megjelenését a fölső szint impozáns kialakítása koronázta meg, gazdagon tagolt párkányzattal, míves saroktornyokkal, tetődíszítményekkel. A sarokerkélyeket konzollá stilizált leláncolt angyalok tartották, torzóik még ma is láthatók. A túldíszített, erősen tagozott felépítményeket drága fenntartási költségük miatt, még a húszas években eltávolították. Az angyalok azóta eltűntek, helyettük csak a sarokerkélyeket támasztó sasforma figurák láthatók a Feketesas és a Nagy Jenő utca sarkán, plasztikus megformálásukat színes festés emeli ki.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb