Sport

Irtó büszkék vagyunk: Pádár Nikolett 2022 legjobb utánpótláskorú sportolója

Irtó büszkék vagyunk: a Legszegedibb Sportoló díjas Pádár Nikolett és Varga Ádám kajakos lett 2022 legjobb utánpótláskorú sportolója, a díjakat pénteken adták át a pandémia miatti kétéves szünet után idén újra megtartott Héraklész Gálán.

PÁDÁR NIKI AZ IFJÚSÁGI VB-N ÉS AZ EURÓPA – BAJNOKSÁGON NYÚJTOTT TELJESÍTMÉNYÉVEL ÉRDEMELTE KI AZ ELISMERÉST

Pádár Nikolett, a Szegedi Úszó Egylet versenyzője annak köszönheti az elismerést, hogy az ifjúsági vb-n és az Európa-bajnokságon is aranyérmet nyert 100 és 200 gyorson, a kontinenstornán pedig mindezek mellé 400 gyorson még egy bronzérmet is begyűjtött. Nikinek amúgy folyamatos jelenése volt a színpadon, az egyéni sportok női csapatainál ugyanis megosztott első díjat vehetett át a vb-aranyérmes 4×200-as gyorsváltó nevében (így állt fel a világbajnok kvartett: Ábrahám Lilla Minna, Gyurinovics Lili, Molnár Dóra, Pádár Nikolett), míg a mixed csapatoknál a világbajnok 4×100-as gyorsváltó (Ábrahám Lilla Minna, Gyurinovics Lili, Molnár Dóra, Pádár Nikolett, Bóna Benedek, Magda Boldizsár, Mészáros Dániel) kapta a legjobbaknak járó elismerést.

Fotó: nemzetisport.hu

Varga Ádám, a KSI SE versenyzője pedig azzal érdemelte ki elsőségét, hogy a tavalyi szegedi U23-as világbajnokságon a kajak egyesek mezőnyében 500 és 1000 méteren is aranyérmet szerzett. 

OLYAN SPORTOLÓK KERÜLHETTEK BE A PROGRAMBA, AKIK FELNŐTT KORBA ÉRVE IS A CSÚCSRA VÁGYNAK

A Puskás Arénában megtartott eseményen Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a Héraklész Programba csak az olyan tehetséges fiatal sportolók kerülhetnek be, akik felnőtt korba érve is a csúcsra vágynak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a legutóbbi két nyári és téli olimpián a kvalifikációt szerzett magyar sportolók több mint 75 százaléka volt részese a programnak. “A Héraklész erejét az is jelzi, hogy a mostani díjazott sportolók közé szinte csak és kizárólag világbajnoki érmekkel lehetett bekerülni” – fűzte hozzá Schmidt Ádám.

EZEK KÖZÜL A FIATAL SPORTOLÓK KÖZÜL KERÜLNEK KI OLIMPIKONJAINK IS

Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke, aki ifjúsági és sportminiszterként 2002-ben útjára indította a Héraklészt, világszinten is kiemelkedőnek nevezte a programot. Elmondása szerint ennek az elmúlt 21 év alatt közel 10 ezer fiatal sportoló volt a részese, akik “fantasztikus eredményeket” értek el. Bartha Csaba, a Magyar Olimpiai Bizottság operatív igazgatója arról beszélt, hogy ezek közül a fiatal tehetségek közül kerülnek ki az ifjúsági olimpiai multisportesemények magyar résztvevői, majd az olimpikonok is, ezért most egyszerre ünnepelhették a jelen, a múlt és a jövő sportolóit.

TÖBB KATEGÓRIÁBAN IS ELISMERTÉK A SPORTOLÓKAT

Az egyéni sportágak női csapat kategóriájában:

  • négyes megosztott első helyet hirdettek az 500 méteren ifjúsági világbajnok női kajak négyes (Kiskó Réka, Nemes Réka, Rugonfalvi-Kiss Janka és Szegedi Angelina Judit),
  • az 500 méteren ifjúsági világbajnoki aranyérmes kenupáros (Kiss Ágnes Anna és Molnár Csepke),
  • a junior Európa-bajnok női öttusacsapat (Bauer Blanka, Erdős Rita és Eszes Noémi),
  • valamint az ifjúsági úszó világbajnokságon 4×100 és 4×200 méteren győztes női gyorsváltó (Ábrahám Lilla Minna, Gyurinovics Lili, Molnár Dóra és Pádár Nikolett) között.

Fotó: nemzetisport.hu

Az egyéni sportágak férfi csapat kategóriájának győztese az 500 méteren ifjúsági világbajnok és Eb-ezüstérmes férfi kajaknégyes (Hidvégi Hunor Tamás, Hidvégi Zalán Imre, Keller Gergő Zoltán és Ozsgyáni Bence Alex) lett.

Az egyéni sportágak mix csapat kategóriájában is megosztott első helyet adtak ki:

  • Az egyik díjazott az ifjúsági vb-n 500 méteren aranyérmes kajakpáros (Tölgyesi Flóra és Kollek Bálint),
  • a másik pedig az ifjúsági úszó vb-n első helyezett 4×100 méteres mix gyorsváltó (Ábrahám Lilla Minna, Gyurinovics Lili, Molnár Dóra, Pádár Nikolett, Bóna Benedek, Magda Boldizsár és Mészáros Dániel) lett.

A 2022 legjobb csapata címet a klasszikus csapatsport kategóriában a világbajnok U16-os női-, illetve a szintén vb-aranyérmes U18-as férfi vízilabda-válogatott érdemelte ki.

Forrás: MTI, Magyar Úszó Szövetség – Magyar úszóválogatott FB oldala

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb