Közélet

Kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen, mert veszélyes nálunk vonaton utazni

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy újabb kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen. Brüsszel felszólító levele szerint hazánk nem hajtotta végre megfelelően a vasútbiztonsági szabályokat.

Az (EU) 2016/798 irányelv és az (EU) 2016/796 rendelet szabályainak be nem tartásával vádolja az Európai Bizottság Magyarországot – írta meg a Reuters nyomán a Portfolio. Mint kiemelték, e jogi keret célja a hatékony, biztonságos és zökkenőmentes európai vasúti hálózat biztosítása a belföldi és a határokon átnyúló vasúti szolgáltatásokra alkalmazott harmonizált uniós szabályok alapján.

ELLENŐRZÉS VOLT

Mint kiderült, az Európai Unió Vasúti Ügynöksége (ERA) 2018-ban ellenőrzést végzett a magyar nemzeti biztonsági hatóságnál, és súlyos hiányosságokat állapított meg, most pedig arra jutottak, hogy nem hajtottuk végre „szilárdan és hitelesen” a helyzet megoldására irányuló cselekvési tervet. Az Európai Bizottság ezért felszólította Magyarországot a vonatkozó uniós vasútbiztonsági szabályok megfelelő végrehajtására és az ERA által feltárt hiányosságok orvoslására.

211 BALESET VOLT TAVALY A MÁV VONALAIN

2022-ben a MÁV vonalain összesen 211 balesetben 79 halálos áldozatot követelt a KRESZ megszegése vagy a közlekedők figyelmetlensége, például tiltott helyen tartózkodás vagy a mozgó vonatra fel/leugrás. Ebből 90 baleset történt vasúti átjárókban, amelyekben 34-en életüket vesztették, kétszer annyian, mint 2021-ben. A 34 áldozat közül 19-en – köztük gyerekek is – utasként estek áldozatul az autóvezető figyelmetlenségének, a KRESZ szabályok be nem tartásának. Az egyik legsúlyosabb baleset éppen vármegyénkben, Mindszenten történt 2022-ben.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb