KözéletSmart Szeged

Lázár János a Szeged-Szabadka vasútvonalról tárgyalt Belgrádban, bejelentett valamit

“A Budapest-Belgrád és a Szeged-Szabadka vasúti pálya már épül, ma arról állapodtunk meg, hogy a Szabadka-Baja vonal fejlesztését felgyorsítjuk” – jelentette be közösségi média oldalán Lázár János építési és beruházási miniszter, aki Goran Vesic szerb építési, közlekedési és infrastruktúra miniszterrel tárgyalt kedden Belgrádban.

Lázár a posztban arról értekezett, hogy a magyarok és a szerbek együtt akarnak és együtt tudnak működni.

SZERBIÁN KERESZTÜL KÖTNÉK ÖSSZE SZEGEDET KAPOSVÁRRAL

A tervek szerint ősszel készülhet el a cikkünk címében szereplő Szeged–Szabadka-vasútvonal, amit a Szabadka–Baja-szakasz építése követne. Ezzel létrejönne egy Békéscsabától Kaposvárig tartó vasútvonal, ami egy szakaszon Szerbián keresztül haladva kötne össze egy sor dél-magyarországi várost, vagyis,

létrejönne egy összefüggő vasútvonal Magyarország déli részén, amely a horvát határtól a román határig haladva érintené Kaposvárt, Dombóvárt, Baját, Szabadkát, Szegedet, Hódmezővásárhelyt és Békéscsabát.

2022-RE ÍGÉRTÉK, AZ MÁR UGROTT, DE A 2023 ŐSZE MÉG SANSZOS

A vasútvonal Szeged és Szabadka közötti 27 kilométeres szakaszának felújításáról még 2020-ban született végleges döntés, a szakasz jelentőségét az adja, hogy itt pótolják a felújítás miatt szintén lezárt Budapest–Belgrád-vasútvonal teherforgalmát. Szijjártó Péter egy időben 2022-re ígérte a Szeged–Szabadka-vonal átadását, azonban ez nem történt meg, a MÁV tavaly azt választolta a Telexnek, hogy 2023. ősze lehet a végdátum:

„Forrás rendelkezésre állást követően a kivitelezési szerződés 2021 októberében lépett hatályba. Az EU-s nyílt közbeszerzési tenderkiírásban és a szerződés kötelmek szerint a befejezési határidő 24 hónap, a vasútvonal felújítása, villamosítása 2023 őszén fejeződhet be teljeskörűen. A kivitelezési munkálatok ütemtervnek megfelelően haladnak.”

Az új vonal alapkövét 2021 októberében tette le látványos performansz keretében Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Alexandar Vučić szerb elnök.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb