KözéletSmart Szeged

Lázár János a Szeged-Szabadka vasútvonalról tárgyalt Belgrádban, bejelentett valamit

“A Budapest-Belgrád és a Szeged-Szabadka vasúti pálya már épül, ma arról állapodtunk meg, hogy a Szabadka-Baja vonal fejlesztését felgyorsítjuk” – jelentette be közösségi média oldalán Lázár János építési és beruházási miniszter, aki Goran Vesic szerb építési, közlekedési és infrastruktúra miniszterrel tárgyalt kedden Belgrádban.

Lázár a posztban arról értekezett, hogy a magyarok és a szerbek együtt akarnak és együtt tudnak működni.

SZERBIÁN KERESZTÜL KÖTNÉK ÖSSZE SZEGEDET KAPOSVÁRRAL

A tervek szerint ősszel készülhet el a cikkünk címében szereplő Szeged–Szabadka-vasútvonal, amit a Szabadka–Baja-szakasz építése követne. Ezzel létrejönne egy Békéscsabától Kaposvárig tartó vasútvonal, ami egy szakaszon Szerbián keresztül haladva kötne össze egy sor dél-magyarországi várost, vagyis,

létrejönne egy összefüggő vasútvonal Magyarország déli részén, amely a horvát határtól a román határig haladva érintené Kaposvárt, Dombóvárt, Baját, Szabadkát, Szegedet, Hódmezővásárhelyt és Békéscsabát.

2022-RE ÍGÉRTÉK, AZ MÁR UGROTT, DE A 2023 ŐSZE MÉG SANSZOS

A vasútvonal Szeged és Szabadka közötti 27 kilométeres szakaszának felújításáról még 2020-ban született végleges döntés, a szakasz jelentőségét az adja, hogy itt pótolják a felújítás miatt szintén lezárt Budapest–Belgrád-vasútvonal teherforgalmát. Szijjártó Péter egy időben 2022-re ígérte a Szeged–Szabadka-vonal átadását, azonban ez nem történt meg, a MÁV tavaly azt választolta a Telexnek, hogy 2023. ősze lehet a végdátum:

„Forrás rendelkezésre állást követően a kivitelezési szerződés 2021 októberében lépett hatályba. Az EU-s nyílt közbeszerzési tenderkiírásban és a szerződés kötelmek szerint a befejezési határidő 24 hónap, a vasútvonal felújítása, villamosítása 2023 őszén fejeződhet be teljeskörűen. A kivitelezési munkálatok ütemtervnek megfelelően haladnak.”

Az új vonal alapkövét 2021 októberében tette le látványos performansz keretében Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Alexandar Vučić szerb elnök.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Dan Helmer
'Fel a tetejéhez' gomb