Közélet

Orbán Viktor, évértékelő: a világ határozottan a vadnyugat felé vette az irányt

Ha 2022 volt a legnehezebb, akkor 2023 lesz a legveszélyesebb év a rendszerváltás óta; a lassan már állandósult migráció mellett két új ellenség, veszély leselkedik ránk: a háború és az infláció – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, a Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében.

“A VILÁG HATÁROZOTTAN A VADNYUGAT FELÉ VETTE AZ IRÁNYT”

A kormányfő közölte, a koronavírus-járvány után a világ nem a helyes útra tért vissza, hanem átlépett a háború éveibe. Minden megváltozott a politikában és a gazdaságban is, a világ határozottan a vadnyugat felé vette az irányt – jelentette ki. Orbán Viktor szerint valójában 2020 márciusa óta, vagyis lassan három éve folyamatos nyomás alatt éljük az életünket, és ebből könnyen lehet négy, de akár öt év is. A kormányfő leszögezte: “ha Magyarországot meg akarjuk óvni, ha békés életet akarunk magunknak, csak egyetlen választásunk marad, az orosz-ukrán háborúból ki kell maradni”. Ugyanakkor felvetette, hogy “helyes-e, erkölcsileg rendben lévő-e kimaradnunk a háborúból”. Helyes, sőt egyedül ez a helyes – jelentette ki Orbán Viktor.

ÉLETEKET CSAK TŰZSZÜNETTEL LEHET MENTENI

Életeket csak tűzszünettel és azonnali béketárgyalásokkal lehet megmenteni – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban. A kormányfő azt mondta: a mi békepárti és a többiek háborúpárti álláspontja a különbségeket hozza felszínre, elhomályosodik az a tény, hogy a stratégiai célok tekintetében teljes egyetértésben vagyunk: azt akarjuk, hogy Oroszország ne jelentsen fenyegetést Európára, és legyen Oroszország és Magyarország között kellően széles és mély terület, egy szuverén Ukrajna.

A NATO – TAGSÁG LÉTFONTOSSÁGÚ MAGYARORSZÁG SZÁMÁRA

A kormányfő leszögezte: a NATO-tagság létfontosságú Magyarország számára, túlságosan a nyugati világ keleti szélén vagyunk ahhoz, hogy lemondhassunk róla. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta: a NATO védelmi szövetség, és nem háborús szövetség, háborús koalíció. A NATO-tagság a közös védekezésen túl semmilyen kötelességet nem jelent, és a tagállamok nem is várhatják el egymástól, hogy valamiféle közös hadicél érdekében együtt támadjanak meg egy harmadik országot – mondta.

A BETEGSÉG NEVE SZANKCIÓS INFLÁCIÓ

A bajt Brüsszel szabadította ránk az energiahordozókra kivetett szankciókkal, a betegség neve szankciós infláció, a vírus pedig a brüsszeli szankció – mondta el évértékelőjében Orbán Viktor. A miniszterelnök kiemelte: a szankciók négyezer milliárd forintot vettek ki a magyarok zsebéből 2022-ben. Ennyivel többet költöttek a magyar vállalatok, az állam és a családok a szankciók miatt csak energiára Magyarországon. A miniszterelnök kitért arra is, a kormány vagy két tucat intézkedést hozott, amelyekkel védi a vállalatokat és a családokat. Véleménye szerint egy átlagos család a rezsicsökkentett árakon keresztül havi 181 ezer forintot spórol.

MARADNAK AZ ÁRSTOPOK, MÁJUSTÓL HAVI ORSZÁGBÉRLETET ÉS VÁRMEGYEBÉRLETET VEZETNEK BE

Orbán Viktor azt is elmondta, az élelmiszer-árstop addig marad, amíg a kormány az inflációt csökkenő pályára nem tudja  állítani, valamint ugyancsak marad a kamatstop is. Közölte azt is, május 1-jével buszra és vasútra egyaránt érvényes havi országbérletet és vármegyebérletet vezetnek be. A vármegyebérlet 9450 forintba, a havi országbérlet 18 900 forintba kerül majd.

MARAD A CSALÁDPOLITIKA, A MUNKAALAPÚ GAZDASÁG ÉS A REZSIVÉDELEM

A miniszterelnök arról is szólt, hogy marad a családpolitika, a munkaalapú gazdaság, a nyugdíjasokkal kötött megállapodás és vele a tizenharmadik havi nyugdíj, és marad a rezsivédelem is. Leszögezte, a magyar kézbe vett stratégiai ágazatokat, a bankszektort, az energiaszektort, a médiaipart a kormány magyar kézben tudja tartani, sőt a távközlési és infokommunikációs területet is “visszamagyarosítjuk”. Marad a vidéknek tett ígéret is, “soha nem látott fejlesztéseket indítunk be, annyi pénzt biztosítunk, amennyit még nem látott a magyar vidék” – mondta Orbán Viktor.

A PEDOFÍLIÁRA NINCS BOCSÁNAT

A miniszterelnök kijelentette, a pedofíliára nincs bocsánat, a gyerek szent és sérthetetlen, a felnőtteknek meg az a dolguk, hogy a gyerekeket bármi áron megvédjék. A kormányfő hangsúlyozta: “nem érdekel bennünket, hogy megbolondult a világ, ez itt Magyarország, és itt kell lennie Európa legszigorúbb gyermekvédelmi rendszerének”.

Forrás: MTI


    

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb