Közélet

Meglepetés, hétfőre: Joe Biden Ukrajnába ment

Kijevbe érkezett Joe Biden hétfő délelőtt, írja a BBC nyomán a Telex. Ez az amerikai elnök első látogatása Ukrajnába a háború kitörése óta. Azt korábban is lehetett tudni, hogy Biden a napokban Kelet-Európába látogat az háború kitörésének évfordulója alkalmából, azonban az eredeti tervekben csak egy lengyelországi látogatás szerepelt.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője szombaton egy sajtótájékoztatón még tagadta, hogy tervben lenne egy kijevi látogatás az amerikai elnök részéről, és azt is, hogy a kelet-európai látogatás során találkozna Biden Zelenszkijjel.

LÉGIRIADÓ ÉS FÉLMILLIÁRD DOLLÁROS TÁMOGATÁS

 Joe Biden amerikai elnök hétfői meglepetésszerű ukrajnai látogatása során félmilliárd dolláros további támogatást jelentett be Ukrajnának – írja a BBC. Biden Zelenszkij ukrán elnökkel közös nyilatkozatában elmondta, hogy a csomag több katonai felszerelést, köztük tüzérségi lőszert is tartalmaz majd. Zelenszkij elmondta, hogy ő és Biden beszélt „a nagy hatótávolságú fegyverekről és azokról a fegyverekről, amelyeket még akkor is szállíthatnak Ukrajnának, ha korábban nem is szállítottak”. Nem sokkal azelőtt, hogy megjelentek az első hírek Biden látogatásáról, a CNN éppen légiriadóról számolt be Kijevben.

VÉLHETŐEN NOVÁK KATALINNAL IS TÁRGYALNI FOG

A következő két napban Biden Lengyelországban tárgyalni fog Andrzej Duda lengyel elnökkel, illetve beszédet is mond majd az orosz invázió évfordulójának alkalmából. Ezenkívül találkozni fog a Bukaresti Kilencek (a NATO keleti határát jelentő országok) vezetőivel is (köztük vélhetően Novák Katalinnal), „hogy megerősítse őket a NATO-országok biztonsága iránti rendíthetetlen támogatásáról”.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb