Közélet

Befutott a kormányrendelet: mutatjuk, hogyan kell jelölni ezután, ha egy élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz

Az elmúlt hetekben nagy port kavart, hogy egyre nagyobb teret hódíthatnak maguknak a rovarok az európai élelmiszeriparban. Az Európai Bizottság legújabb döntése alapján a házi tücsökkel együtt már négy olyan rovarfajta van, amely a kereskedelmi forgalomban élelmiszerként jelenhet meg az unióban. Ahogy az Magyarországon lenni szokott, ez végül élesen megosztotta a közvéleményt, de most a kormány új rendeletben tisztázza a kérdést.

Kedden a kormány hivatalos honlapján kihirdette a rovarfehérje-tartalmú élelmiszerekhez kapcsolódó módosítást. Ennek értelmében az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet módosítása előírja, hogy a rovarfehérjét tartalmazó élelmiszer nevéhez kapcsolódóan legalább a termék megnevezésére használt betűmérettel megegyező betűmérettel fel kell tüntetni a “Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz” kifejezést.

A kormányrendelet előírja, hogy emellett az egyértelmű megkülönböztetés biztosítására a rovarfehérjét tartalmazó élelmiszereket forgalomba hozataluk során a vásárlók számára elkülönített módon kell kihelyezni.

INDOKLÁS

A kormányrendelet indoklásában arra hivatkoznak, hogy Az új élelmiszerekről szóló, 2015. november 25-i (EU) 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet értelmében csak engedélyezett, és az uniós jegyzékbe felvett új élelmiszerek hozhatók forgalomba az unióban. Majd felhívják arra is a figyelmet, hogy a közelmúltban az Európai Bizottság több olyan új élelmiszert engedélyezett, amelyek lehetővé teszik rovar vagy annak lárvája élelmiszerekben való felhasználását. Ugyanakkor ez a rendelet a fogyasztó tájékoztatását szolgálja a vásárláshoz szükséges döntés megalapozott módon való meghozatala érdekében.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb