Közélet

Száz országból jönnek majd a fiatalok – idén Szegeden rendezik meg a 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát

Mintegy száz ország részvételével augusztus 28-tól Szegeden rendezik a 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát (International Olympiad in Informatics – IOI) – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium technológiáért felelős helyettes államtitkára kedden.

Szolnoki Szabolcs a verseny koordinációs megbeszélésének szünetében tartott sajtótájékoztatón azt mondta, Magyarország pályázat útján nyerte el a rendezés jogát. 1996 után az idei a második alkalom, hogy Magyarország szervezheti meg a rangos tudományos megmérettetést.


100 ORSZÁGBÓL JÖNNEK A FIATALOK

A verseny egyik célja, hogy felhívja a figyelmet az informatikai oktatásra és népszerűsítse a digitalizáció miatt hiányszakmává váló informatikusi életpályát – tudatta a politikus. Az eseményre várhatóan száz országból érkezik négy-négy fiatal, szervezőként pedig Magyarország nyolc versenyzőt indíthat. A kísérőkkel együtt eléri az IOI résztvevőinek száma az ezret – mondta Szolnoki Szabolcs. Jobbágy László, a magyar szervezőbizottság elnöke kifejtette, az IOI az öt legnagyobb presztízsű tudományos olimpia egyike, amely 11 évet követően, a tengerentúlon és ázsiai helyszínek rendezett versenyek után tér vissza Európába.

KOMOLY ELŐKÉSZÜLETEKET IGÉNYEL A VERSENY

A fiatalok az augusztus 28. és szeptember 4. között szervezett rendezvényen belül két versenynapon mérik össze tudásukat, ezeket közösségi, sport, turisztikai és kulturális programok kísérik. Az eseményt Neumann János születésének 120. évfordulójához kapcsolódva szervezik meg – tudatta a szakember. Nyúl László, a magyar technikai bizottság elnöke elmondta, a versenyzőknek kétszer öt óra alatt kell megoldaniuk három feladatot, programokat írnak, algoritmusokat fejlesztenek majd. A pandémia miatt 2019 óta ez lesz az első verseny, amikor az indulók személyesen vehetnek részt a megmérettetésen. A technikai háttér, a számítógépek, szerverek, az erős és gyengeáramú hálózat kiépítése komoly előkészítést igényel –  közölte a Szegedi Tudományegyetem informatikai intézetének docense.

Fotók és forrás: MTI/Rosta Tibor.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: youtube niches
'Fel a tetejéhez' gomb