Közélet

Gyökeres változások az egészségügyben: már ebben az évben elindul az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer a vármegyénkben

Március 1-től Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is elindul az új, egységes ügyeleti rendszer, az előkészületek jól haladnak – közölte az Országos Mentőszolgálat pénteken az MTI-vel. Mint kiderült, az új ügyeleti rendszer az ország többi vármegyéjében az év során, fokozatosan fog életbe lépni, a jövő év elejére tehát Csongrád-Csanád vármegyében is át kell állni.

Győrfi Pál szóvivő közleményében azt írta, az Országgyűlés által decemberben elfogadott egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően fokozatosan és a terv szerint zajlik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése Magyarországon. Február elsejétől elsőként Hajdú-Bihar vármegyében szervezték át az ügyeletet.

KÉT ELEMBŐL ÁLLÓ BETEGKÖZPONTÚ RENDSZER

Az első három hét tapasztalatai és a közel kétezer, ügyeleti ellátásban részesített beteg visszajelzései alátámasztják, hogy a két elemből álló, betegközpontú rendszer – háziorvosi ügyelet, majd sürgősségi ügyelet – jól működik és minden rászorulónak a legmegfelelőbb ellátást biztosítja – írta. Közölte: az ügyeleti alapellátást március 1-től Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is az új, egységes rendszerben biztosítja a mentőszolgálat a betegek számára. Az új ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében ezekben a vármegyékben is a 1830, amelynek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek, bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló. A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16 óra és másnap reggel 8 óra között, szombat-vasárnap, ünnepnapon egész nap hívható.

AZ ÉV SORÁN FOKOZATOSAN ÁLL ÁT MINDEN VÁRMEGYE

Győrfi Pál hozzátette: az új ügyeleti rend az ország többi vármegyéjében az év során fokozatosan fog életbe lépni, amiről a lakosságot és a háziorvosokat is folyamatosan tájékoztatni fogják. A változásig a többi vármegyében az eddig megszokott rend szerint működik az orvosi ügyelet. A cél az, hogy jövő év elejére – egyelőre Budapest kivételével – az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer működjön – áll a közleményben.

MEGTAGADTÁK A SZERZŐDÉS ALÁÍRÁSÁT

Győr-Moson-Sopron Vármegyében vezetik be következőnek az új ügyeleti rendszert, azonban valamennyi, a kórházban dolgozó háziorvos megtagadta az ügyeleti szerződés aláírását. A Petz Aladár Megyei Oktatókórházban rendkívüli értekezletet is összehívtak – értesült kórházi forrásokból a MedicalOnline. A lap értesülései szerint egyelőre csak márciusra szerveznék át a rendszert emiatt, és a tervek szerint a manuális és nem manuális szakmákban dolgozó rezidensek felváltva látnák el, páros, valamint páratlan napokon. Az ügyeleti beosztás alól mentesülnek a kórház azon fiatal orvosai, akik nem közvetlen betegellátást nyújtó osztályokon dolgoznak, valamint az intenzív- és sürgősségi ellátásban résztvevők.

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: you can try these out
  2. Visszajelzés: blote tieten
'Fel a tetejéhez' gomb