Közélet

Gulyás Gergely: tavasszal módosulhat a rezsicsökkentés – április után változás jöhet a lakossági piaci árak esetében

Ma 13 órakor jönnek a legfrissebb bejelentések, rendkívüli Kormányinfót tart Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő. A Kormányinfóról ahogy mindig, most is élő szöveges tudósítással jövünk a Szeged365-ön, cikkünk folyamatosan frissülni fog.

Az eseményen Gulyás Gergely Szentkirályi Alexandra kormányszóvivővel együtt ad tájékoztatást arról, hogy „mit miért tesz a kormány”. A meghívóban az nem szerepelt, milyen témák kerülnek szóba, de egyebek mellett várhatóan szó lesz:

  • a gyermekvédelmi rendszer szigorításáról,
  • az orosz–ukrán háborúról,
  • a szankciókról, energiaválságról és az ellenük való intézkedésekről
  • és az infláció elleni lépésekről.

FRISSÍTVE (13:11) KEZDÜNK

Egy kis késéssel elkezdődött a rendkívüli szombati Kormányinfó, Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely köszönti az egybegyűlteket.

FRISSÍTVE (13: 13) KI KELL MARADNUNK A HÁBORÚBÓL

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a szerdai kormányülésen a kormány foglalkozott a háborúval, illetve a tizedik szankciós csomag kérdésével is. “Továbbra sem fog változni a magyar álláspont, fegyvereket továbbra sem szállítunk” – mondta el. Hozzátette, a háborúért a felelősség Oroszországot terheli, valamint továbbra is segítjük Ukrajnát anyagilag és humanitárius eszközökkel is, ahogyan a kárpátaljai magyarságot is támogatjuk.

FRISSÍTVE (13:15) A TIZEDIK SZANKCIÓS CSOMAGOT MA FOGADJA EL A TANÁCS

Gulyás Gergely elmondta, a tizedik szankciós csomagot ma fogadja el a Tanács, a háború pedig egy éve tart, a kormány azt látja, hogy Európa sodródik a háború felé, Magyarországra is egyre nagyobb nyomás nehezedik. A kormány álláspontja, hogy a magyar érdek továbbra is változatlan: kimaradni a háborúból.

FRISSÍTVE (13:18) HA NATO – TAGORSZÁGOK VESZNEK RÉSZT A HÁBORÚBAN, AZ A HARMADIK VILÁGHÁBORÚ KITÖRÉSÉVEL FENYEGET

A háború további menetével kapcsolatban ismert az álláspontjuk, meggyőződésük, hogy csak vesztesek lesznek, senki nem tud nyerni, és felfoghatatlan a pusztítás. Azt is látják, hogy a világban több józan hang van, Novák Katalin az Egyesült Államok elnökével találkozott másik nyolc államfővel együtt, a kínaiak is nyilvánosságra hoztak egy béketervet, ami lehetséges alap a tárgyalásokhoz. Ha NATO-tagországok vesznek részt a háborúban, az a harmadik világháború kitörésével fenyeget, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a háború ne eszkalálódjon.

FRISSÍTVE (13:20) MA 46 EZERREL TÖBBEN DOLGOZNAK MAGYARORSZÁGON, MINT EGY ÉVVEL EZELŐTT

Gulyás Gergely közölte: ma 46 ezerrel többen dolgoznak Magyarországon, mint egy évvel ezelőtt, ami szerinte a magyar gazdaság erősségét mutatja a háborús helyzetben. A miniszter a rezsitámogatás mellett a vállalkozások támogatását is kiemelte, emellett megjegyezte: minden évben új rekordot tudunk felállítani a hazánkba érkező külföldi beruházások esetében, és ezt a “beruházásösztönző” politikát továbbra is folytatják. A kormány a választások évében is csak olyan költségvetést engedett meg, amely mellett a költségvetési hiány csökkentése tartható volt – jegyezte meg Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy 2014-ben és 2018-ban is így tettek.

FRISSÍTVE (13:22) MARAD AZ EXTRAPROFIT ADÓ

Gulyás Gergely bejelentette, hogy idén marad az extraprofit adó, de folyamatosan tárgyalnak az érintett nagyvállalatokkal a befizetés módjáról. “Az energiaszektor, a bankok, a kereskedelmi multinacionális cégek és a gyógyszeripari cégek a magas energiaárak nyertesei, ezért nekik továbbra is lényegesen nagyobb mértékben kell hozzájárulni a költségvetéshez, így az extraprofitadót nekik az idén még meg kell fizetni – mondta Gulyás Gergely.

FRISSÍTVE (13:25) TOVÁBBI SZIGORÍTÁSOK JÖNNEK A GYERMEKVÉDELEMBEN

Gulyás Gergely a gyermekvédelmi ügyekről elmondta, egy konkrét eset volt ami ismét a figyelem középpontjába állította ezt a kérdést, a miniszter szerint nem maradhat következmények nélkül egy ilyen eset sem. A miniszter kitért arra is, a növekedés évről évre folyamatos a hasonló bűncselekmények számában. Úgy gondolják, hogy a gyermekvédelem az egyik legfontosabb kérdés. Gulyás Gergely kiemelte, hogy példátlanul sokan támogatták az ügyet a népszavazáson. A  hatóságokat a belügyminiszter utasította, hogy minden ilyen esetben gyors, alapos vizsgálatot folytassanak. A további szigorítás a kormánypárti frakciók feladata.

Gulyás Gergely szerint a gyermekvédelmi törvény szigorításával kapcsolatban nem érdekli őket, hogy milyen visszhangokat vált ki. Arra számít, hogy a józan ész ezen a területen talán erősebb, de ha nem így van, különösen az sem érdekes.

FRISSÍTVE (13:45) MÉG NEM SZÜLETETT DÖNTÉS A NEMZETI TÜZÉPEKRŐL

Azzal kapcsolatban, hogy napirenden van egy új építészeti törvényjavaslat, amiből kiderült, hogy Nemzeti Építőanyag Kereskedéseket állítana fel a kormány, Gulyás Gergely azt mondta: nincs végleges döntés, még megvitatja majd az Országgyűlés is.

FRISSÍTVE (13:50) TAVASSZAL VÁLTOZHAT A REZSICSÖKKENTÉS

A gáz megawattonkénti árának csökkenése miatt felmerült kérdésre, miszerint csökkentik-e az átlagfogyasztás feletti árakat, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy jelenleg 50%-on áll a gáztárolók feltöltöttségi szintje, és áprilisig élnek a korábban megállapított árak. Gulyás kijelentette, hogy április után a következő szerződés megkötésekor felmerülhet a lakossági piaci árak változása, de méltányosságot és türelmet kért a kérdésben.

FRISSÍTVE (14:00) KÉT ÜTEMBEN JELENTŐS ÁPOLÓI BÉREMELÉS JÖN

Gulyás Gergely az egészségügyön belüli bérfeszültségre vonatkozó kérdésre leszögezte, hogy két ütemben jelenetős ápolói béremelést hajtanak végre.

FRISSÍTVE (14:15) A KORMÁNY A KERÍTÉS LÉTESÍTÉS KÖLTSÉGEINEK EGY RÉSZÉT SZERETNÉ, HA AZ EU MEGTÉRÍTENÉ

Gulyás Gergely a határvédelemmel kapcsolatban elmondta, örülnek az Európai Bizottság elnöke által a határok megerősítésére tett nyilatkozatnak, de egyelőre a szavak szintjén látják csak ezt. Magyarország kerítést létesített, amivel egész Európát védjük, az ezzel kapcsolatos költségek legalább egy részének megterítését kérik.

FRISSÍTVE (14:18) AZ ÚJ SZANKCIÓS CSOMAG NEM ÉRINTI A NUKLEÁRIS ENERGIÁT

Gulyás Gergely újságírói kérdésre világossá tette, nem érinti a nukleáris energiát a tizedik szankciós csomag, meg is vétózták volna, ha érintené.

FRISSÍTVE (15:15) VÉGET ÉRT A KORMÁNYINFÓ

Három óra után nem sokkal véget ért a kétórás Kormányinfó.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb