Közélet

Elfogadta az EU a 10. szankciós csomagot, Magyarország is megszavazta

Az EU jóváhagyta az Oroszország elleni tizedik szankciócsomagot közölte az Európai Unió Tanácsa. A legfrissebb csomag a korábbinál szigorúbb exportkorlátozásokat tartalmaz a kettős felhasználású termékek, illetve technológiák tekintetében, továbbá célzott korlátozó intézkedéseket a háborút támogató, propagandát és álhíreket terjesztő vagy Oroszország által a háborúban használt drónokat szállító személyekkel és szervezetekkel szemben, írta meg a 24.hu.

A svéd elnökség közölte: az Európai Unió tagállamai együttesen az eddigi legerősebb és legmesszebbmenő szankciókat vezették be, hogy segítsék Ukrajnát a háború megnyerésében. “Az Európai Unió egységesen kiáll Ukrajna és az ukrán nép mellett. Továbbra is támogatni fogjuk Ukrajnát, amíg csak szükséges” – hangsúlyozták.

A MOST BEJELENTETT INTÉZKEDÉSEK KITERJEDNEK AZ ASZFALTRA ÉS A SZINTETIKUS GUMIRA IS

Mint ahogy az Index beszámolt róla, a szankciós csomag azért is érdekes, mert a listán először szerepel hét iráni szervezet, amely katonai drónokat gyárt, és ezeket az orosz hadsereg használja a háborúban. Ezenkívül a tanács úgy határozott, hogy a kijátszás elkerülése érdekében megtiltja az EU-ból exportált, kettős felhasználású áruk és technológiák Oroszországon keresztül történő tranzitját. Ugyanakkor a most bejelentett büntetőintézkedések kiterjednek az aszfaltra és a szintetikus gumira is.

AZ ÚJ CSOMAGBAN 121 MAGÁNSZEMÉLY ÉS SZERVEZET SZEREPEL

Az új csomagban 121 magánszemély és szervezet szerepel, velük szemben beutazási tilalmat és vagyon-befagyasztást rendeltek el. Három újabb orosz bank is felkerült a tiltólistára. Beszüntetik a Russia Today és a Szputnyik arab nyelvű adásának európai sugárzását is.

MAGYARORSZÁG IS MEGSZAVAZTA A SZANKCIÓS CSOMAGOT

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, az Orbán-kormány nem támogatja magát a szankciós politikát, de ez nem jelenti automatikusan azt, hogy vétózik minden javaslat után. “Nem vétózunk, amikor szavazásra kerül a tizedik szankciós csomag. El is mondom, miért nem. A csomaggal kapcsolatos megbeszélések során sikeresen kiharcoltunk minden olyan mentességet, ami által kikerültek azok a problémás kérdések a szankciók közül, amelyek számunkra fontosak. Például teljesen egyértelművé tettük, hogy soha nem támogatunk semmiféle szankciót, amely korlátozná a nukleáris együttműködést. Soha nem támogatunk olyan szankciót, amely korlátozná az olajszállítást Oroszországból Magyarországra vagy a gázszállításokat” – mondta el Szijjártó Péter.

Forrás: 24.hu/index.hu

 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb