Közélet

Rusvai Miklós: beigazolódni látszódnak a sötét jóslatok, az idei influenzaszezon erősebb lehet, mint az elmúlt években és még csak a következő hetekben tetőzik

Rusvai Miklós, virológus szerint a következő hetekben tetőzhet az influenzajárvány, de az időjárás változásával mérséklődhet a felső légúti fertőzések száma, írta meg az Infostart.

A szakember szerint a következő három hétben csúcsközeli állapotban leszünk, de hogy pontosan mikor fog kicsúcsosodni az influenzajárvány, az megjósolhatatlan. Mint mondta, a korábbi tapasztalata alapján a legtöbb esetszám február végén, március elején van, már amikor van járvány, hiszen az utolsó nagyobb nyolc évvel ezelőtt, 2015-ben volt.

AZ IDEI INFLUENZASZEZON ERŐSEBB LEHET – MEGELŐZHETŐ LETT VOLNA A MASZKVISELÉSSEL

Múlt ősszel az előrejelzések még arról szóltak, hogy az idei influenzaszezon erősebb lehet, hiszen a Covid időszakában, jórészt a maszkviselés miatt, nem is volt influenza. A víruskutató szerint ez beigazolódni látszik, noha megelőzhető lett volna intenzívebb maszkviseléssel, ha kötelezővé tették volna a tömegközlekedésben vagy a bevásárlóhelyeken. “Miután ez nem történt meg, viselnünk kell a következményeit most” – emelte ki a virológus, aki szerint nem kérdés, hogy a mostani járvány hasonlóan komoly lesz, de akár komolyabb is, mint a nyolc évvel ezelőtti, hiszen az akkori számokat nagyjából már elértük.

A JÁRVÁNY CSÖKKENÉSÉVEL MÁRCIUS MÁSODIK FELÉBEN SZÁMOLHATUNK

A mostani hűvös, borús időjárás egyértelműen segíti a vírusok terjedését. A járvány csökkenésével esetleg március második felében számolhatunk, ha naposabbra, szárazabbra és szelesebbre fordul az időjárás – tette hozzá a víruskutató.

Forrás: infostart.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb