Közélet

Annyi magyar akart Nagy-Britanniába költözni tavaly, ahányan Szegeden élünk

Sőt, igazából egy kicsivel többen. Mintegy 170 ezer magyar – ez nagyságrendileg annyi, mint Szeged lakossága – nyújtotta be tavaly a letelepedési kérelmet Nagy-Britanniában. A brit belügyminisztérium adatai alapján 2022-ben körülbelül hétmillió külföldi állampolgár akarta új hazájának választani a szigetországot.

A Blikk által szemlézett lista élén a románok állnak 1 415 310 letelepedési folyamodvánnyal, őket a lengyelek követik, akik közül 1 181 550-en kértek ilyen státuszt 2022 végéig. A magyarokat tekintve egészen pontosan 172 030 ember szeretne ott élni a továbbiakban – ez 13 ezerrel több, mint amennyi Szeged lakossága volt tavaly.

Az elbírált és jóváhagyott kérések 50 százalékában a kérelmezők végleges, az esetek 39 százalékában előzetes letelepedett státuszt kaptak.

Az utóbbit azok a jogosultak kaphatják, akik a benyújtás idején még nem töltöttek el öt esztendőt életvitelszerűen Nagy-Britanniában. Ők is megvárhatják azonban a fél évtized leteltét, és utána folyamodhatnak a végleges tartózkodási engedélyért.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb