Közélet

Debrecen után Kistelek: akkumulátor-részegységeket készítő kínai cég épít gyárat Szeged közelében, 500 milliárdból

Kínai-koreai tulajdonban lévő, akkumulátor-részegységeket gyártó cég vásárolt meg egy 12 hektáros területet másfél-két kilométerre Kistelektől, erősítette meg Nagy Sándor, a Szeged melletti település polgármestere. A 24 arról cikkezett, hogy nemcsak a lakosság, hanem a képviselők sem tudhatták meg az 500 milliárdos projekt beruházójának nevét és a terv részleteit.

A globális piacvezető Contemporary Amperex Technology, vagy rövidítve, CATL tavaly augusztusban jelentette be, hogy Debrecen mellett építi meg második európai akkumulátorgyárát. A projektet azonnal nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánították, az állam pedig csak az ipari park áramellátásának fejlesztésére 88 milliárd forintot szánt. Az indulatok azóta is forrnak,

  • az akkumulátorgyár januári közmeghallgatásán elszabadult a lincshangulat, hazaárulózták a főispánt, egy hölgyet pedig, aki az akkumulátorgyár mellett érvelt, a Magyar Hang beszámolója szerint megütöttek,
  • később a cívis városban több alkalommal tüntettek a gyár megépítése ellen,
  • pénteken pedig a Mi Hazánk Mozgalom szervezett blokádot, a Telex beszámolója szerint a párt aktivistái lezárták a debreceni akkumulátorgyárhoz vezető két utat, így megakadtak az építési munkálatok.

KISTELEKEN A VILÁG SZEME

Debrecen után Gödön, Győrben és az ország több más településén is magasra csaptak az indulatok a tervezett akkumulátorgyár-beruházások miatt, a 24 cikke szerint pedig januárban Szeged mellett született döntés egy hasonló projektről, mindezt a helyiek megkérdezése nélkül, a lap szerint ráadásul úgy, hogy a januári közgyűlésen a képviselőknek is alig volt információjuk arról, hogy miről voksolnak.

A januári testületi ülés jegyzőkönyve szerint a polgármester annyit árult el a képviselőknek, hogy egy miskolci vállalkozással, az Európa-Center-Miskolc Kft.-vel tárgyalt a 12 hektáros terület értékesítéséről, mely egy „kínai-koreai befektető” számára keres megfelelő helyet. A befektetőnek olyan területre van szüksége, ahol ki lehet elégíteni a majdani gyár meglehetősen magas víz- és energiaigényét. A testület felhatalmazta a polgármestert, hogy 1500 forintos négyzetméteráron kösse meg a megállapodást a céggel.

A POLGÁRMESTER MEGERŐSÍTETTE A SAJTÓÉRTESÜLÉSEKET, TÉNYLEG EGY AKKUMULÁTORIPARI FEJLESZTÉS TERVEIVEL KERESTÉK MEG

Nagy Sándor polgármester (Fidesz-KDNP) a 24 kérdésére telefonon elismerte, hogy valóban egy akkumulátoripari fejlesztés terveivel keresték meg, és azt hangoztatta, hogy a 12 hektáros területet az elmúlt évtizedben számtalanszor próbálták eladni, legalább 50-60 projektlehetőség merült fel, ám eddig nem sikerült eredményt elérni. Ezért szerinte fontos, hogy most éljenek a lehetőséggel, mert egy ilyen beruházás az adóbevételekkel és a munkahelyteremtéssel rendbe tenné a várost.

A polgármester elmondta, hogy az emlegetett kínai-koreai cég a Mercedes és BMW beszállítója, a két német autógyártó számára készít akkumulátor-részegységeket.

A testület nyolc-egy arányban támogatta az előszerződés megkötését, az egyetlen képviselő, aki nemmel szavazott, Nagy Sándor 2019-es ellenfele, egyben egykori kabinetfőnöke, Mészáros Gábor volt. Érdekesség, hogy a két barátból lett ellenfél elég szoros mecccset vívott egymással 3 éve,

  • az építészmérnök, Fidesz-KDNP jelölt Nagy Sándorra végül 1224,
  • míg a történelemtanár Mészárosra 1223 kisteleki voksolt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb