Közélet

Földgázt talált a Mol Kelet-Magyarországon, a három új kút akár 20 000 átlagos családi ház gázigényét tudja kielégíteni

Három sikeres sekélygáz-fúrást hajtott végre Kelet-Magyarországon a Mol az elmúlt két hónapban, kettőt Komádi térségében, egyet pedig Álmosdon. A vonatkozó sajtóközlemény szerint a három új kút akár 20 000 átlagos családi ház gázigényét tudja kielégíteni néhány évig.

A Portfolio azt írja, hogy a Mol 2019-ben indította útjára sekélygáz programját, a technológiával a földfelszínhez közelebb eső, jellemzően kis méretű mezőket célozza meg. Az elmúlt években 18 fúrásból 16 hozott sikert, a vállalat magyarországi évi 1,4 milliárd köbméter gáztermelésének jelenleg nagyjából 5 százalékát adja a sekélygáz.

5-6 HÓNAP ALATT ÁLLNAK ÁT A TERMELÉSRE A KUTAK

Az új találatokat a modern szeizmikus mérések speciális kiértékelése tette lehetővé, amelynek segítségével pontosabb képet kapnak a kutatási szakemberek arról, hogy hol van nagy eséllyel gáz a föld mélyén, írja a Mol a közleményében. A fúrásokkal megcélzott gáztelepek a szokványosnál sekélyebb mélységben, általában 1500-2000 méter közelében találhatóak, a program innen kapta a nevét. A Magyarországon meglévő gázvezeték-infrastruktúra lehetővé teszi, hogy a megtalált telepeket nagyon rövid idő alatt, átlagosan 5-6 hónap alatt a termelésbe állítsák és a termelt földgáz eljuthasson a lakossághoz és az ipari fogyasztókhoz.

HAMAROSAN 50 EZER CSALÁDI HÁZ FÖLDGÁZIGÉNYÉT TUDJÁK BIZTOSÍTANI

Az eddig termelésbe állított sekélygáz kutak kb. 30-40 ezer átlagos családi ház földgázigényét tudják biztosítani, ez a szám az új kutak termelésbe állításával hamarosan elérheti az 50 000-et. A három új kút akár napi 750 hordó egyenértékkel járulhat hozzá a Mol napi ~32 000 hordó egyenértékes magyarországi gáz és olaj termelésének szinten tartásához, ez évente körülbelül 44 millió köbmétert gázt jelent.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb