Közélet

Sok volt a pedofilbotrány az utóbbi időszakban: hivatalból átfogó vizsgálatot indított a közoktatási intézményekben az alapvető jogok biztosa

A gyermeki jogokat érintő jövőbeli visszásságok megelőzéséért hivatalból átfogó vizsgálatot indított a közoktatási intézményekben Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa. Kozma Ákos az MTI-hez hétfőn elküldött közleményében azt írta, az elmúlt hetekben “korábban elképzelhetetlen és mélységesen felháborító hír rázta meg” a társadalmat.

Mint korábban megírtuk, országos botrány lett abból, hogy Óbudán egy szegedi születésű pedagógiai asszisztens (saját bevallása szerint) egy 15 éves gyerekkel folytatott szexuális viszonyt. Egy hete egy Békés vármegyei történelemtanár keveredett pedofilbotrányba, majd az is kiderült, hogy egy meg nem nevezett magyar sportedző ellen zajlik nyomozás kiskorúakat érintő szexuális zaklatás miatt.


GYERMEKEINKET OLYANOK HASZNÁLJÁK FEL MINŐSÍTHETETLEN CÉLOKRA, AKIKNEK ÉPPEN A LEGNAGYOBB BIZTONSÁGOT KELLENE MEGTEREMTENI

Az elmúlt hetekben felröppent hírek miatt most vizsgálatot indított a közoktatási intézményekben az ombudsman. Kozma Ákos így fogalmazott: “Úgy érezhetjük, hogy gyermekeinket olyanok használják fel minősíthetetlen céljaikra, akiknek éppen a legnagyobb biztonságot kellene megteremteniük számukra. Megengedhetetlen, hogy akiknek alapvető feladatuk, sőt hivatásuk, hogy a gyermekek érzelmi, erkölcsi, szellemi fejlődését előmozdítsák, a felvilágosítás eszközével és helyzetükkel visszaéljenek” – tette hozzá.

A biztos emlékeztetett rá: az alaptörvény deklarálja, hogy Magyarország külön intézkedésekkel védi a gyermekeket, továbbá hogy minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz. Közölte: a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint a gyermek, a tanuló személyiségét, emberi méltóságát és jogait tiszteletben kell tartani, és védelmet kell neki biztosítani a fizikai és lelki erőszakkal szemben. A köznevelési törvény szerint a gyermeknek, a tanulónak joga többi között, hogy a nevelési és a nevelési-oktatási intézményben biztonságban és egészséges környezetben neveljék és oktassák – írta. Hozzátette: az alapvető jogok biztosáról szóló törvény szerint az alapvető jogok biztosa tevékenysége során – különösen hivatalból indított eljárások lefolytatásával – megkülönböztetett figyelmet fordít a gyermekek jogainak védelmére.

HIVATALBÓL ÁTFOGÓ VIZSGÁLATOT INDÍTOTT A KÖZOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN

Kozma Ákos közölte: ezen kötelezettségéből fakadóan hivatalból átfogó vizsgálatot indított a közoktatási intézményekben a gyermeki jogokat érintő jövőbeli visszásságok megelőzéséért. Mint írta, az érintett szülők, gyermekek és pedagógusok a gyermekek jogainak sérelme, vagy annak veszélye esetén kérhetik eljárását elektronikus formában a [email protected] címen, személyesen a fővárosi ügyfélszolgálaton, vagy az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala területi irodáiban:

  • Győrben, 
  • Szegeden,
  • Debrecenben,
  • Székesfehérváron,
  • Miskolcon
  • és Pécsen.

A bejelentéseket a +36-80-215-000 ingyenes zöldszámon is fogadják.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb