Közélet

Hivatalos: Ferenc pápa Magyarországra látogat, Szegedre azonban idős kora miatt nem jön

Ugyan Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője már megerősítette a sajtóértesüléseket, miszerint Ferenc pápa Magyarországra jön, a hivatalos bejelentés a mai napig váratott magára a Vatikán részéről. Az is kiderült ugyanakkor, hogy az előzetes hírekkel ellentétben Szegedre sajnos idős korára való tekintettel nem jön, látogatása során csak Budapesten marad.

Magyarországra látogat Ferenc pápa. A szentatya a tervek szerint április 28-án érkezik Budapestre – jelentette be a Vatikán. A Szentszéki Sajtóiroda igazgatója, Matteo Bruni hétfőn közleményben bejelentette: “Elfogadva a polgári és egyházi méltóságok meghívását, Őszentsége Ferenc pápa 2023. április 28–30. között Magyarországra utazik, és ellátogat Budapestre.”

HÁROM NAPRA JÖN

A Vatikán közlése szerint a háromnapos útján többek között találkozik az ukrajnai menekültekkel. A közlemény kiemeli, hogy az ukrajnai háború kezdete óta helyi források szerint közel 1 millió ukrán állampolgár utazott át menekültként Magyarországon. A magyarok több mint fele keresztény, és a lakosság legalább 37 százaléka vallja magát katolikusnak – emelték ki többek között a közleményben.

NOVÁK KATALINNAL IS TALÁLKOZHAT, SZEGEDRE AZONBAN NEM JÖN

A katolikus.ma arról írt, hogy a szentatya többnapos itt-tartózkodása alatt találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel és Novák Katalin köztársasági elnökkel is. Később Simicskó István gyakorlatilag megerősítette a korábbi sajtóhírt. “Április végén újra Budapestre érkezik Ferenc pápa, hogy meglátogassa a magyarokat és előmozdítsa a békét” – árulta el a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke Balatonfüreden.

Korábban arról is szó esett, hogy Szegedre is ellátogat Ferenc pápa, ám a hivatalos program szerint a Szentatya korára tekintettel mindhárom nap a fővárosban marad.

Eszerint:

  • Április 28-án pénteken a Sándor-palota előtt köszöntik a pápát, aki ezután találkozik Orbán Viktorral és Novák Katalinnal;
  • Majd a Karmelitában a diplomáciai testülettel;
  • 29-én szombaton a pápa a Papp László Sportarénában találkozik a fiatalokkal,
  • ugyanezen a napon a Rózsák terén lévő Árpád-házi Szent Erzsébet Plébániatemplomban találkozik a menekültekkel és a szegényekkel;
  • Látogatásának zárásaként 30-án délelőtt fél 10-kor a Kossuth téren tart majd szentmisét.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb