Közélet

Meglepetés csütörtökre: áprilisban Szegedre is ellátogat Ferenc pápa

Áprilisban hazánkba látogathat Ferenc pápa – tudta meg a katolikus.ma. A portál értesüléseit a Mandiner kérdésére több, egymástól független egyházi, valamint diplomáciai források is megerősítették. Információik szerint a másfél éve tervezett látogatás húsvétot követően, április végén megvalósul, amit a Vatikán e hét végén, vagy a jövő hét elején hivatalosan is kihirdethet. 

A portál szerint a pápalátogatás programja még nem végleges, de úgy tudják Ferenc pápa szentmisét mutat be a Szent István-bazilikában, felkeres egy Mária-kegyhelyet és ellátogat Szegedre. Látogatása több olyan várost és települést is érinthet, ahol korábban pápa még nem járt.

Ferenc pápa legutóbb 2021. szeptember 12-én lépett Magyarország területére: akkor a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjére érkezett, az úgynevezett statio orbis misét celebrálta a Hősök terén. A délelőtt folyamán találkozott a magyar katolikus püspökökkel, valamint más felekezetek vezetőivel, valamint hivatalos találkozót bonyolított Orbán Viktor miniszterelnökkel és Áder János akkori köztársasági elnökkel. 

MEGÍGÉRTE, HOGY VISSZAJÖN

Akkor néhány órát töltött csupán Budapesten, majd továbbutazott Pozsonyba, apostoli látogatást tett Szlovákiában. Pozsonyból hazafelé a repülőgépen újságírói kérdésre reagálva azt mondta: „megígértem az elnökötöknek, akivel találkoztam –ez a harmadik alkalom, hogy találkozom vele –, hogy átgondolom, vajon jövőre vagy a rákövetkező évben el tudnék-e jönni, mert nagyon sok értékük van a magyaroknak. Megragadott, mennyire mély nálatok az ökumenizmus iránti érzék. Ez mélyen megérintett.” 

A Szentatya idén már tett egy apostoli utat: január 31. és február 5. között a Kongói Demokratikus Köztársaságot és Dél-Szudánt kereste fel. Magyarországi útját már csak egyedül egészségi állapotának változása akadályozhatja meg. 

Ferenc pápával kapcsolatban egyébként pont ma írtunk egy cikket. Karikó Katalint és családját is fogadta:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb