Mindenmás

Szigorítana az EU: 20 km/órás sebességkorlátozást vezetnének be az elektromos rollerekre, és csak 16 éven felül lehetne őket használni

Szegeden is igen elterjedt közlekedési forma lett az elektromos roller. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az év végén újabb 50 LIME érkezik majd városunkba. Egységes szabályozás azonban még nincs a rolleresekre nézve, ezt pótolná most az EU. Mint kiderült, korlátoznák a sebességet, magasabb korhatárhoz kötnék a jármű használatát és megtiltanák, hogy a gyalogúton vezessék azokat.

Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) egységes szabályokat javasol az elektromos rollerekre, egyebek közt gyárilag beépített 20 kilométer/órás sebességkorlátozást és nagyobb, legalább 30,5 centiméter átmerőjű kerekeket, a rollerek használóinak pedig bukósisak kötelező viselését írná elő – írja a brüsszeli testület friss jelentésében. A javaslatok közé tartozik az is, hogy az elektromos rollereket csak 16. évét betöltött személy vehetné igénybe, továbbá megtiltanák, hogy a járművet gyalogúton, illetve ittasan vezessék.

EGYRE TÖBB A ROLLERES BALESET

A HVG azt írja, hogy a jelentés az elektromos roller használatának az elmúlt öt évben tapasztalt gyors elterjedésére, valamint az ezzel összefüggő halálesetek és súlyos sérülések számának emelkedésére reagál. Az EU-ban az elektromos roller használatának szabályozása tagállamonként eltérő. „Az elektromos rollerek ma már mindennaposak az európai városokban, de a kórházakban is egyre több a járművel súlyos balesetet szenvedettek száma, ezért ésszerű, egységesített intézkedéseket kell bevezetni a közlekedők biztonsága érdekében” – hívta fel a figyelmet Antonio Avenoso, az ETSC elnöke.

A jelentés szerint csak Németországban 2020-ban mintegy 2100 balesetet regisztráltak elektromos rollerrel összefüggésben, ez a szám 2021-re 5500-ra emelkedett. Tavaly mintegy 7600 ember sérült meg, illetve októberben 11-en veszették életüket. A szakértők felhívták a figyelmet, hogy a jármű használatának alsó korhatára jelenleg 14 év, vezetéséhez engedély sem szükséges.

MÉG TÖBB LIME-ROLLER JÖN SZEGEDRE

Egyre többen használják a Lime-rollereket Szegeden – fogalmazott Knezevics Viktor. A Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatója szerint bár még a társaság is a „tanulási” fázisban van az üzemeltetésben, a kihasználtság növekedése indokolttá teszi a flotta gyarapítását városunkban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb