Mindenmás

Fókuszban az onkológiai kutatás Szegeden: stratégiai együttműködési megállapodást kötött az MSD és az SZTE

Klinikai vizsgálatokra irányuló stratégiai együttműködési megállapodást kötött az MSD magyarországi leányvállalata a Szegedi Tudományegyetemmel. A közös kutatás-fejlesztési tevékenység a vizsgálatok gyorsabb elindítását és az innovatív terápiákhoz való korai hozzáférést is szolgálja. A vezető gyógyszeripari vállalat és a nagy múltú szegedi intézmény számára jelentős lépés a kooperáció új, szorosabb formája, hiszen egyetemi keretek közt a vizsgálatok széles köre elvégezhető – közölte az egyetem szerkesztőségünknek küldött közleményében.

Mint kiemelték, fontos állomáshoz érkezett az MSD Pharma Hungary Kft. (MSD) hazai klinikai kutatóprogramja: az innovatív gyógyszergyártó hazai leányvállalata március elején a hazai egyetemek közül elsőként a Szegedi Tudományegyetemmel írt alá stratégiai szerződést. Az együttműködési dokumentumot ünnepélyes keretek közt prof. dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja és dr. Barótfi Szabolcs, az MSD magyarországi klinikai kutatási igazgatója írta alá.

AZ ONKOLÓGIAI KUTATÁS VAN A FÓKUSZBAN

Az SZTE-n komoly hagyományai vannak az onkológiai kutatásnak, amely az MSD jelenlegi klinikai vizsgálatainak fókuszában áll, de az intézmény tevékenységi területei a gyógyszercég teljes portfólióját lefedik, így a közös kutatásra számos indikációban, széles palettán nyílik lehetőség.

Prof. dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora elmondta: „Az egyetem és a cég közös klinikai vizsgálatai a daganatos megbetegedések kezelésére irányulnak. Ezek a terápiák manapság már igen összetettek, bonyolultak és időigényesek, ezért egyre nagyobb szakértelmet kívánnak meg minden résztvevőtől.”  Hozzátette: „Hazánkban a vezető halálokok közé tartoznak a daganatos megbetegedések, éppen ezért közös érdek a megelőzés, a szűrés, a korai diagnosztika, a terápia és a rehabilitáció kérdése. A terápiás területen óriási jelentőségük van a klinikai vizsgálatoknak, hiszen a betegek ezáltal olyan új, innovatív gyógykezeléshez juthatnak, amelyek a napi gyógyítási rutinban még nem jelentek meg.”

A VIZSGÁLATOK SZERVEZÉSE ÉS TÁMOGATÁSA ÉVEK ÓTA AZ SZTE PRIORITÁSAI KÖZÉ TARTOZIK

Dr. Fendler Judit, az egyetem kancellárja azt emelte ki, hogy a klinikai vizsgálatok szervezése és támogatása évek óta az SZTE prioritásai közé tartozik. Ezek a vizsgálatok amellett, hogy a betegek jóllétét szolgálják, jelentős egyetemi bevételi forrást jelentenek. „Reményeink szerint az együttműködés eredményeképpen jelentősen fokozódni fog a közös klinikai vizsgálati tevékenységünk” – hangsúlyozta.

Az egyetem korai fázisú klinikai vizsgálatokra is alkalmas, ún. „fázis 1” centrumában a kutatások első szakaszának elvégzésére is van mód. A klinikai fejlesztés „First in Human” lépése a gyógyszerfejlesztések korai állomása, mikor egy kísérleti szakaszban lévő készítményt először próbálnak ki embereken. A vizsgálat rendkívül szigorú és pontosan szabályozott követelmények mentén, önkéntes résztvevőkkel történik kizárólag az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által akkreditált centrumokban, mint amilyen a szegedi is.

SZEGEDEN JELENLEG 12 MSD VIZSGÁLAT FOLYIK

„Szegeden jelenleg tizenkét MSD vizsgálat folyik, és a magas színtű kooperációtól ennek a számnak a további emelkedését várjuk” – hangsúlyozta dr. Barótfi Szabolcs, az MSD magyarországi klinikai kutatási igazgatója. „Hazánk egyik legnagyobb klinikai kutatással rendelkező gyógyszeripari vállalataként több mint 800 alany bevonásával 300 helyszínen 78, etikai és hatósági normák mentén szigorúan szabályozott aktív kutatást folytatunk, melyekben a betegek saját akaratukból vesznek részt. Célunk, hogy programjainkkal minél közelebb hozzuk az emberekhez a hatékony gyógymódokat. Ebbe a filozófiába illeszkedik ez a mindkét fél számára előnyös együttműködés is. Az Egyetem részére a program keretében nem csupán innovatív klinikai vizsgálati technológiákhoz biztosítunk elsőbbségi hozzáférést, de szakmai tanácsadással és képzésekkel is támogatjuk a projekt sikerét. Fontos ez számunkra, hiszen az MSD Magyarországon az egyik legnagyobb K+F beruházónak számít, évente 2-3 milliárd forintot fordít klinikai vizsgálatok támogatására, világszinten pedig éves bevételének több, mint negyedét kutatás-fejlesztésbe invesztálja.”

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: บับเบิ้ล
'Fel a tetejéhez' gomb