Közélet

Milliárdos nagyságrendű beruházásokat hoznak és új munkahelyeket teremthetnek – együttműködési megállapodást írt alá az SZTE és az ATEV Zrt.

Együttműködési megállapodást írt alá a Szegedi Tudományegyetem és az ATEV Zrt. 2023. március 7-én – közölte az egyetem szerkesztőségünkkel. Mint kiemelték, a közös projekt milliárdos nagyságrendű beruházásokat, új technológiák fejlesztését és új munkahelyeket hozhat létre egy nemzetgazdasági és környezetvédelmi szempontból is jelentős ágazatban. Egyedülálló, kísérleti üvegházak létesítése és üzemeltetése is szerepel a közös tervek között, csakúgy, mint a tisztított szennyvíz felhasználása és az ATEV Zrt. technológiájából képződött hulladékhő további hasznosítása.

Korunk egyik legnagyobb kihívása, hogy felfedezzük az értéket abban is, amit korábban értéktelennek vagy feleslegesnek tekintettünk. Ez a fenntarthatóság egyik alapja. Az ATEV Zrt. ezzel a filozófiával működik évtizedek óta és a pazarlás elkerülése, a lehetőségek maximalizálása a Szegedi Tudományegyetemen is kiemelt fontosságú – írták a közleményben.

MÁR MOST 30 INNOVÁCIÓS FELADATOT HATÁROZTAK MEG A SZAKEMBEREK

Az ATEV Zrt. jelentős történelmi hagyományokkal rendelkezik, elődjét 1949-ben hívták életre, mivel a második világháború után fehérjehiány alakult ki a takarmányiparban. Feladata volt, hogy állati eredetű melléktermékeket feldolgozva állítson elő fehérjében és nyomelemekben gazdag termékeket, amelyek a trágyázásban és a takarmányozásban egyaránt alkalmazhatók. Az ATEV Zrt. jelenlegi súlyát és jövőbeni fontosságát az adja, hogy a mezőgazdaság fehérjehiányos állapota mind a mai napig akut probléma, és ez a belátható jövőben sem lesz másképpen.

A cég és a szegedi egyetem együttműködése lehetővé teszi egyrészt a vállalat jelenleg alkalmazott gyártástechnológiai folyamatainak optimalizálását, másrészt a hosszú távú kutatási és oktatási stratégia kialakítását. Már most 30 olyan innovációs feladatot határoztak meg a szakemberek, amelyeken hatékonyan dolgozhatnak együtt. Többek között egyedülálló, kísérleti üvegházak létesítése és üzemeltetése is szerepel a közös tervek között, csakúgy, mint a tisztított szennyvíz felhasználása és az ATEV Zrt. technológiájából képződött hulladékhő további hasznosítása.

KIEMELTEN FONTOS A KÖZEGÉSZSÉGÜGY

A Szegedi Tudományegyetem folyamatosan fejleszti partnerhálózatát: több nemzetközi szinten is meghatározó céggel működik együtt, és biztosítja a kutatási és fejlesztési kapacitást számukra, az autóipartól, a gyógyszeriparon át az energetikai szektorig. “Az SZTE és az ATEV között szintén jelentős kapcsolódási pont, hogy mindkettőnknek kiemelten fontos a közegészségügy. Tevékenységünk összekapcsolódhat járványügyi, higiéniai, környezetvédelmi és nem utolsó sorban gazdasági szempontból is. A cég hódmezővásárhelyi gyáregységének közelsége az egyetemhez, lehetővé teszi, hogy bizonyos kutatások ott történjenek, illetve fejlesztések ott valósuljanak meg először, nem beszélve arról, hogy a Mezőgazdasági Karunk szintén Hódmezővásárhelyen található. Ez szintén elősegíti a hatékony együttműködést” – mondta Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese. 

A HULLADÉKHŐT ÉS A SZENNYVÍZT HASZNOSÍTANÁK

“Fontos a természeti erőforrásokkal való bölcs gazdálkodás, a környezeti terhelés csökkentése, valamint az iparágunkban létrejövő hulladékhő és szennyvíz hasznosítása. Ezek tekintetében is komoly fejlesztéseket végzünk jelenleg is. Tekintettel a körforgásos gazdaságra, igen fontos szempont a vízfelhasználás, márpedig ez egy kifejezetten vízigényes iparág. A természeti erőforrásaink, különösen vízkincsünk megóvása alapvető nemzeti érdekünk, ezért tartom kiemelten fontosnak, hogy ennek érdekében közösen dolgozzunk az egyetemmel a még jobb megoldások megtalálásában és megvalósításában. Úgy hiszem, hogy vállalatunk és az SZTE együttműködése jó példája lesz a tudományos terület és a gazdasági szféra összekapcsolásának, amelyben mind a két fél hasznos tapasztalatokat szerezhet, és kiváló eredményeket érhet el” – hangsúlyozta Kovács Lajos, az ATEV Zrt. vezérigazgatója.

AZ ATEV TAGJA AZ EFPRA-NAK

A járvány-, illetve a közegészségügyi szabályok fokozatos előtérbe kerülésével egyre nagyobb hangsúly helyeződött az állati eredetű maradékok szakszerű és biztonságos módon történő ártalmatlanítására. Ezek hazai betartatásában és alkalmazásában kiemelt szerep jutott az ATEV Zrt-nek, amely az uniós, illetve a hazai jogszabályi előírásoknak megfelelően gyűjti be, ártalmatlanítja, dolgozza fel, illetve hasznosítja az állati melléktermékeket. Tevékenysége kiemelten fontos közegészségügyi, állategészségügyi, járványügyi, higiéniai, környezetvédelmi és gazdasági szempontból. Az ATEV Zrt. tagja az EFPRA-nak (Európai Zsírolvasztók és Fehérjefeldolgozók Szövetsége), amely 35 tagot számlál 26 európai országban.

A közleményben mindezek mellett kiemelték, hogy a Szegedi Tudományegyetem 12 kara biztosíték arra, hogy az együttműködés során felmerülő környezetvédelmi, gazdasági, műszaki kihívásokat, minden oldalról alaposan és hatékonyan közelítik meg a szakemberek. Az SZTE Mezőgazdasági Kar, a Mérnöki Kar, valamint a Természettudományi és Informatikai Kar oktatói és kutatói aktívan kapcsolódnak az ATEV Zrt.-vel tervezett projektekhez.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb