Közélet

Gulyás Gergely: el fog húzódni a háború, a gázárak újra emelkedni fognak, de túl vagyunk az infláció csúcspontján (frissítve)

A szokásos 10 óra helyett délben áll kamerák elé Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Az időpontváltozás azért lehet, mert közben Orbán Viktor is beszédet tart a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági Évadnyitóján.

INFLÁCIÓ, KÜLÖNADÓK ÉS EU

A tervek szerint délben tart Kormányinfót Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Az előzetes meghívóban nem részletezték a terítékre kerülő témákat, de szó lehet többek között:

  • a hazai infláció alakulásáról, amely továbbra is 25% felett van,
  • a 2024-es költségvetés tervezéséről,
  • a szektorális különadók kivezetésének, fenntartásának kérdéséről,
  • Matolcsy György MNB-elnök kemény beszédéről,
  • valamint a Magyarország és az EU között zajló egyeztetésről az uniós források kapcsán.

A Kormányinfóról ahogy mindig, most is élő szöveges tudósítással jövünk a Szeged365-ön, cikkünk folyamatosan frissülni fog.

FRISSÍTVE (12:12): KEZDÜNK

Pici csúszással, de kezdődik a Kormányinfó. Szentkirályi Alexandra köszöntötte a megjelent újságírókat, majd átadta a szót Gulyás Gergelynek.

FRISSÍTVE (12:14): ELHÚZÓDIK A HÁBORÚ

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője arról beszélt, hogy hosszú ülést tartott a kormány, és ezen a háborús helyzet volt a középpontban. A kormány támogatja a Fidesz-KDNP határozatát az orosz-ukrán háború ügyében. Elhúzódó háborúra kell számítani – tette hozzá. Mielőbbi fegyverszünetre és béketárgyalásra van szükség, hogy a gazdaságra gyakorolt negatív hatásokat csökkentsük. Humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának Magyarország – tette hozzá. A gáztárolók töltöttsége most magas, de az előrejelzések szerint a gázárak újra emelkedni fognak, és ezt megakadályozandó mielőbbi tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

FRISSÍTVE (12:18): TÚL VAGYUNK AZ INFLÁCIÓ CSÚCSPONTJÁN

Egy ideje átlagot is meghaladó a pénzromlás mértéke Magyarországon, jelezte Gulyás, aki szerint ez annak köszönhető, hogy Magyarország kitettsége az energiaforrások területén lényegesen nagyobb és közel vagyunk a háborúhoz. Gulyás Gergely kihangsúlyozta: “az első kedvező jel, hogy talán túl vagyunk az infláció csúcspontján.”

FRISSÍTVE (12:24): KÉT FELADAT VAN

Gulyás Gergely szerint két feladata van most a kormánynak:

  • olyan döntéseket hozni, amelyek csökkentik az inflációt, mert továbbra is az a szándék a kormány részéről, hogy az év utolsó hónapjára 10 százalék alatti infláció legyen Magyarországon,
  • egy ilyen időszakban a családokat, nyugdíjasokat, illetve kis- és középvállalkozásokat megvédeni.

FRISSÍTVE (12:25): ÁRSTOPOK

Gulyás hosszan sorolta a kormány utóbbi időben tett intézkedéseit, majd kitért az árstopra, és azt mondta, habár sok vitát okozott az árstopok bevezetése, de egy ilyen helyzetben a legszegényebbek számára fontos ez a lépés a kormány részéről.

FRISSÍTVE (12:26): NÖVELTE A HITELPROGRAM KERETÉT A KORMÁNY

“A Baross Gábor Program keretében biztosított vállalati hitelek forrását az eddigi 300 milliárdról 1000 milliárd forintra emeltük, ez beruházásokra és a forgóeszköz finanszírozásra ad lehetőséget, euró és forint alapon lehet forrást szerezni, a kamatszint a hitelcéltól függ” – jelezte.

FRISSÍTVE (12:36): SVÉDORSZÁG ÉS FINNORSZÁG, NOMEG A NATO

A kormány hogyan értékeli a finn- és a svéd NATO-tagsággal kapcsolatos delegáció munkáját? – tették fel a kérdés, majd Gulyás azt mondta, hogy az értékeléssel még várnak, a frakció fogja előbb meghallgatni a delegációt, a kormány azonban támogatni fogja a svéd és a finn NATO-csatlakozás ratifikációját, de megismételte, hogy a frakcióban volt vita erről.

FRISSÍTVE (12:42): ERASMUS ÉS HORIZONT EURÓPA

Ha csak saját finanszírozással folytathatják munkájukat a magyar kutatók, akkor milyen felelősséget vállal az állam, mekkora keretre van szükség, ha egy egyetemnek önmagában is lehet 5-6 Mrd a kára? – kérdezték Gulyás Gerelytől. Gulyás Gergely szerint nem a partnereknek aggályos egy magyar egyetem részvétele, hanem az Európai Bizottság hozott egy döntést, ezért a konzorciumok bizonytalan helyzetbe kerültek, ezért szeretnének gyors megoldást találni. A miniszter leszögezte: az állam képes arra, hogy a kutatási forrásokat maga biztosítsa az egyetemeknek. A konzorciumokban való részvétel önmagában is előnyt jelent. Ha nem tudnak gyors megoldást találni, akkor a magyar költségvetés ekkora összegeket biztosítani tud. Gulyás Gergely úgy látja, ez az ügy „Magyarországgal szembeni bosszú – migráció, gyermekvédelem, háború – egyébként semmi ok nincs arra, hogy a kondicionalitási eljárás keretében ezen a területen a Bizottság intézkedést hozzon. A kondicionalitási eljárás világos alapelveket alapelveken nyugszik. Ez egy magyarellenes, ha csúnyát akarok mondani, akkor faji alapú bosszú”.

FRISSÍTVE (13:02): NÖVEKVŐ GÁZÁR

Az inflációval kapcsolatban Gulyás elmondta, hogy kormány és a jegybank között rendszeres a kapcsolattartás, Matolcsy és Orbán ezen a héten is találkoznak, de szóba kerülnek a gázárak is. A csökkenő árszintek tekintetében elvárható-e az élelmiszeriparban beszállítóktól, hogy ők is csökkentsék az árakat? A miniszter elismeri, hogy a gázár úgyis üdvözlendő, hogy az elmúlt tíz évnek ez a szint a kétszerese. “A baj az, hogy a mostani előrejelzések szerint ez az enyhe télnek, a magas gáztározói tartalékoknak köszönhető. Amikor ismét megkezdődik a gáztározók feltöltése, a gázárak is növekedni fognak” – mondja Gulyás, hozzátéve, hogy jövőre valóban könnyedséget jelentene, ha maradnának ezek az árak. Ennek ellenére idén még kevésbé érezhető a mérséklődő árak hatása, mert sok cég hosszabb időre köt szerződést. Így a mérséklődés lassabban tapasztalható. A kormány amit lehet, ezen az áron fixál.

FRISSÍTVE (13:26): KÉPEZNEK UKRÁN KATONÁKAT HAZÁNKBAN?

A szlovák védelmi miniszter azt állította a napokban egy beszélgetésen, hogy Magyarország is kiképez ukrán katonákat. Gulyás ezt úgy kommentálta: “tájékozatlanság, tévedés.”

FRISSÍTVE (13:38): A KORMÁNY ÉS A MOK

Gulyás úgy látja, hogy azoknak az orvosoknak lesz jobb, a kötelező kamarai tagság megszüntetése, akiket a szervezet fenyeget. Az önkéntes tagság nem kiüresítése a szervezetnek, ugyanakkor az ellátásbiztonság fenyegetése nem megengedhető. “A kamara abban az új ügyeletirendszerben résztvevő orvosokat fenyegette, melyet maga is támogatott” – mondta a miniszter.

FRISSÍTVE (14:01): MÁRCIUSBAN SZAVAZNAK

Gulyás elárulta: márciusban szavaz az országgyűlés a NATO-bővítésről. Érdemi vita alakult ki a kormánypárton belül a frakcióvitában, melyet igyekeznek hamar lezárni. “Két dolog merült fel. Egy erős NATO-ban vagyunk érdekeltek, melyet két új tagállam csatlakozása szolgál. Morális érvként merült fel, hogy a tagok megszavazták Magyarország csatlakozását, így ezt a döntést nekünk is meg kell hozni” – mondta.

FRISSÍTVE (14:07): VÉGET ÉRT A KORMÁNYINFÓ

Forrás: Index, 24.hu, Portfolio

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb