Közélet

Honvédelmi Minisztérium: ukrán katonai egészségügyi szakembereket képeznek Magyarországon

Érdekes dolgot mondott a szlovák védelmi miniszter, Jaroslav Nad ugyanis azt állította, hogy Magyarországon folyik az ukrán katonák kiképzése. A 24.hu ezzel kapcsolatban felkereste a Honvédelmi Minisztériumot, akik elárulták a lapnak, hogy valóban részt vesznek a „katonai egészségügyi szakemberek kiképzésben”.

parameter.sk tudósítására szerint Nad akkor beszélt erről az elhallgatott magyar szerepvállalásról egy kelet-szlovákiai fórumon, amikor egy oroszbarát néző bekurjantott, hogy bezzeg a magyar kormány kimaradhat Ukrajna megsegítéséből. Ezután Nad a következőt mondta a szlovákiai hírportál szerint: “a magyarok is segítenek – az, hogy ön erről nem tud, és terjed a propaganda arról, hogy ők nem segítenek, az egy dolog. De vajon arról van tudomása, hogy a területükön folyik az ukrán katonák kiképzése? Talán erről nem is tud.”

KATONAI EGÉSZSÉGÜGYI SZAKEMBEREKET KÉPEZNEK

A 24.hu szerint bármilyen meghökkentő is volt a szlovák védelmi miniszter, Jaroslav Nad hétfői kijelentése, nem volt légből kapott. Megkeresésükre ugyanis a Honvédelmi Minisztérium elismerte, hogy részt vesz „katonai egészségügyi szakemberek kiképzésben”.

„Magyarország álláspontja nem változott: a béke pártján állunk, és nem támogatunk semmilyen olyan lépést, ami a háború eszkalációjához vezet – ezért nem küldünk sem fegyvert, sem katonákat Ukrajnába. Mindazonáltal szomszédos országként, Magyarország története legnagyobb humanitárius akciója keretében segíti a bajbajutottakat és a segítségre szorultakat, ennek jegyében segítettünk sebesült ukrán katonák kórházi ellátásában, a Magyar Honvédség pedig szintén humanitárius célból vesz részt ukrán katonai egészségügyi szakemberek kiképzésében is” – írta a 24.hu-nak a Honvédelmi Minisztérium.

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: jarisakti
'Fel a tetejéhez' gomb