Közélet

Balhés toplista: Csongrád-Csanád is fent van a frissen kiadott bűntérképen, mutatjuk, mennyire biztonságos az élet Szegeden

Rablások és lopások tekintetében is Budapest számít az ország központjának – írta az ORFK legfrissebb statisztikái alapján a Pénzcentrum. Az elmúlt évben messze a fővárosban történt a legtöbb a vagyon elleni bűntettekből, az alábbi térképen pedig az is látszik, hogy mely régiókban történt a legtöbb rablás, illetve lopás tavaly február óta 100 000 lakosra vetítve. Jó hírünk van: Csongrád-Csanád vármegye a lopások tekintetében a harmadik legjobb helyen áll, nálunk biztonságosabb csak Békés és Veszprém lett.

A rendőrség hivatalos bűntérképe szerint messze Budapesten jutott a legtöbb rablás 100 000 lakosra vetítve 2022 és 2023 között. A fővárosban 33 ilyen bűncselekmény jutott ennyi lakosra. Jócskán “elmaradva” a fővárosi számtól a második (ezt a típusú bűncselekményt vizsgálva) legveszélyesebb régió Heves megye volt, ahol 21 vagyon elleni bűncselekmény jutott 100 000 emberre. Hasonlóan veszélyes vidék volt Borsod és Somogy megye, amikben 17, illetve Bács-Kiskun megye, ahol 16 rablás jutott ennyi lakosra.

Csongrád-Csanád vármegye a legbiztonságosabbak közé tartozik,

  • lopásból “csak” 90,
  • rablásból pedig mindössze 7 eset történt 100.000 főre vetítve.

Az előbbit tekintve csak Békés és Veszprém, az utóbbi alapján pedig csak Békés, Vas, Tolna és Győr-Moson Sopron van előttünk, a keleti szomszéd vármegyében a rablások száma egyébként mindössze 3 volt százezrenként.

Az ORFK még egy tavalyi kiadványban arról írt, hogy Magyarországon átlagosan kétpercenként történik vagyon elleni bűncselekmény, amelyből minden hatodik betöréses lopás. Mint a Pénzcentrum idézte, akkor bűnözők mesélték el, hogy a helyszín kiválasztásánál fontos szempont, hogy ne kelljen nagy zajt csapniuk, amely a családi háznál optimális: a szomszédok itt távolabb vannak, így sokkal kisebb a lebukás veszélye, mint például egy panellakásban, ahol a vékony falak hamar lebuktathatják őket.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb