Sport

Jó hírek csütörtökre: Magyarország mégis részt vesz a 2024-es női kézilabda Eb megrendezésében

Úgy volt, hogy Magyarország visszalép a 2024-es női Európa-bajnokság szervezésétől, ám mint ma kiderült, mégis vállalunk egy kisebb szerepet benne. A Női EHF EURO 2024 három szervezője, Magyarország, Svájc és Ausztria ugyanis megállapodott a torna új helyszínéről és szervezési struktúrájáról – derül ki a Magyar Kézilabda Szövetség csütörtöki közleményéből. Az Eb két-két csoportját Bázelben (Svájc), Innsbruckban (Ausztria), valamint Debrecenben játsszák majd a résztvevők.

A 2024-es női Európa-bajnokságot első alkalommal rendezik 24 csapattal, így összesen hat négycsapatos csoport lesz a tornán. A kontinensviadalra 2024. november 28. és december 15. között kerül sor.

AUSZTRIA ÁTVESZI BUDAPEST SZEREPÉT

A középdöntőket – két, egyenként hatcsapatos csoporttal – Debrecenben és Bécsben játsszák majd, így Ausztria fővárosa átveszi Budapest szerepét, ahol eredetileg az egyik középdöntő csoport küzdelmei zajlottak volna. A torna módosított lebonyolítása szerint a döntő hétvégét, azaz az elődöntőket, a döntőt és a helyosztókat is Bécsben játsszák majd Budapest helyett. A változtatást és az új lebonyolítást az EHF Végrehajtó Bizottságának hivatalosan is meg kell erősítenie március 31-i ülésén, amire a törökországi Isztambulban kerül majd sor.

A SORSOLÁS ÁPRILISBAN LESZ

A szervezők által javasolt játékterv szerint a bázeli C csoportból Debrecenbe, a D csoportból pedig Bécsbe utaznak tovább a továbbjutó csapatok. A két innsbrucki csoportból (E, F) továbbjutó válogatottak Bécsben folytatják a tornát. A 2024-es női Európa-bajnokság selejtezőinek sorsolására 2023. április 20-án kerül sor Zürichben. A 24 csapatos torna biztos résztvevői a rendező Ausztria, Magyarország és Svájc, valamint a címvédő Norvégia.

JANUÁRBAN ÚGY VOLT, HOGY VISSZALÉPÜNK

A 2024-es kontinensviadal rendezését Magyarország Ausztriával és Svájccal közösen nyerte el, ám Kocsis Máté azt mondta, hogy visszalépünk. Ezt később Gulyás Gergely is megerősítette. Kocsis akkor arról beszélt, hogy a kézilabda Eb ezekben az időkben luxuscikknek számít. “Igen, létező forgatókönyv, hogy Magyarország részben vagy egészében visszalép az Eb-rendezéstől, mert az nem helyes, hogy Magyarország milliárdokat költ el a 2024-es Eb-re, és ennek kiadásai már most is jelentkeznek, miközben sok ezer gyermek és utánpótlás-versenyző veszíti el hosszú hónapokra a sportolási lehetőségét a magas energiaárak miatt” – mondta.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb