Szegedi ArcokVideo365

Szegedi Sikersztorik: három nyolcadikos srác elkezdett zenélni, pár év múlva már az egész ország megőrült értük – 40 éves a Nyers, Czutor Zolit faggattuk a jubileumi koncert előtt

Ismerős a sztori? Három szegedi, 14 éves srác összeáll zenélni és akkorát mennek, hogy az egész ország megismeri őket, sőt, az egyikőjük az Egyesült Államokban köt ki. 40 éve alakította meg a Nyers zenekart a Czutor Zoltán (gitár), Volent Zsolt (dob) és Miklós Tibor (basszusgitár) hármas, akik pontosan egy hét múlva szülővárosukban, a Hungi Vigadóban ünneplik a történelmi évfordulót. Interjút kértünk a Legszegedibb Zenésznek választott Czutor Zolitól, akitől azt is megtudtuk, hogy a 10 éves kisfia, Simon is fellép majd a tripla koncerten.

Sz365.:Mikor kezdtek el fényre csúnyulni a lányok?

C.Z.: A Czutor – Volent – Miklós hármas pont 40 éve koncertezik, azonban maga a Nyers név még nincs ennyi idős. Az első koncertet 1983-ban adtuk, a Tarján II-es Általános Iskolában, a formáció neve viszont akkoriban még Ropi volt, mi pedig 13-14 évesek voltunk. A következő két fellépésünk már a sulin kívül volt, a régi alsóvárosi vasutas művházban (most: Kapca), telt házzal mentünk, óriási élmény volt.

Sz365.: Hogy lett Nyers a Nyers?

C.Z.: Gimista korunkban, talán ’86, 87 környékén döbbentünk rá, hogy a Ropi névvel örökké hülyegyerekeknek fognak bennünket nézni (nevet). Mivel a banda hangzásvilága akkoriban már a később grunge-nak hívott harapós, groove-os, nyers vonal volt, adta magát a Nyers név.

Sz365.: Hamarabb találtátok fel a grunge stílust, mint a Soundgarden, a Pearl Jam vagy a Nirvana…

C.Z.: Szerénytelennek hangzik, de hangzásban tényleg megelőztük a korunkat. Szegény megboldogult Szurdi Zsolti barátunknak köszönhetően felléphettünk a Szeged Városi Rock Klubban, amelyből hagyomány lett, egy gombostűt nem lehetett leejteni általában, annyian voltunk. Döbbenet, de akkoriban még nem kellett online kampányt szervezni egy koncert előtt, kitett az ember 3-4 plakátot Szegeden és már meg is volt a telt ház. Aztán jött a JATE Klub és társai…

Sz365.: Arra emlékszem, egyszer egy Nyers koncertes JATE pogó közben tört be az orrom… hogyan lett országos őrület a szegedi grunge-bandából?

C.Z.: Szeged után gyorsan népszerűek lettünk Veszprém, Pécs, Debrecen és Sopron klubjaiban, de a fővárost egy darabig valahogy nem tudtuk meghódítani. Egészen addig, amíg a Fényre csúnyuló lányokat el nem kezdte agyba-főbe játszani az akkori Est FM, na, ott aztán berobbantunk, kígyózó sorok álltak az utcán, ha valahol felléptünk Budapesten.

Sz365.: Mikor voltatok a csúcson?

C.Z.: 1995 és 2001 között volt a virágkor, bár, volt egy év szünet. ’96 végén egy pesti klubban kiszúrt egy Michelle Kuznyeczki nevű hölgy, aki az amerikai Creative Artist Agency egyik vezetője volt. Odajött koncert után és kihívott magával az Egyesült Államokba, én pedig azon nyomban igent mondtam, belevágtam, bármit megtettem volna hogy mehessek. Odakint nem a szokásos “sofőrködős” zenei ügynökségi kezdő melót kaptam, hanem stúdióztam, vokáloztam kinti énekesek mögött, rengeteg volt a munka.

Sz365.: Egy év után hazajöttél, mi volt a fő ok?

C.Z.: Nézd, nekem a gyerekkori álmom a Nyers volt, itthon voltak a zenésztársaim, a barátaim, Magyarországon volt a helyem.

Sz365.: Tisztes, hat gyermekes családapa vagy, azonban a Nyers-időkben az a hír járta rólad hogy… khm… ööö…

C.Z.: Hát figyelj, a hírem jóval durvább volt mint a valóság. Nyilván, minden egészséges férfit mozgat a szebbik nem, ha pedig zenész vagy, jobban figyelnek rád a csajok. A fura, hogy mindig meglepődtem rajta, ha leszólított egy lány, általában arra gondoltam, hogy

“mi a frászt akarhat ez a gyönyörű nő ettől a hülyegyerektől?”

Sz365.: A Legszegedibb Szegediek díjátadója után meg akartunk veled inni egy sört az egyik pubban, de fél óra volt, mire le tudtál ülni, annyian ugrottak oda hozzád. Meg lehet szokni, hogy úton-útfélen Te vagy a Czutor?

C.Z.: Pont azon a határon mozog az ismertségem, ami még tök jól, élhetően, kényelmesen kezelhető. Állok a Tesco kasszánál, rám mosolyog a hölgy, esetleg kér egy autogrammot de nem ömlik rám olyan mennyiségben a dolog, hogy ne tudjam kezelni.

Sz365.: Beszélgessünk egy kicsit arról is, amiért felhívtunk.. 2023. március 25., szombat, Hungi Vigadó, Nyers, Belmondo, Street Sixteen. A legfontosabb kérdés, Czutor apukához: ki fog zenélni a harmadjára felsorolt bandában?

C.Z.: Simon kisfiam, akire rettenetesen büszke vagyok! 11 éves és feltűnően tehetséges. Van egy barátom, a Supernem-alapító Pulius Tibi, aki két szintén nagyon ügyes, 13-13 éves srácot verbuvált össze Simonnal, ők hárman a Street Sixteen. A név onnan ered, hogy Budafokon, a 16. utcában van a próbatermük. Rockfeldolgozásokkal készülnek az elmúlt 50 évből és annyira jók, hogy simán félő, hogy elviszik a show-t a Belmondo és a Nyers elől.

Sz365.: A sikeres szülők általában két utat választanak a gyerekeiknek: vagy próbálják rávenni őket, hogy a nyomdokaikba lépjenek, vagy pont fordítva, féltik őket a nehézségektől és óvják a pályától. Melyik vagy a kettő közül?

C.Z.: Arany középút. Nehéz szakma a miénk, küzdelmes és sosem volt nagy becsben tartva. Ő az életem kincse, féltem, de nagyon tehetséges és ezt a tehetséget egyszerűen nem szabad eltékozoltatni. Borzasztóan büszke voltam rá, amikor tavaly már a SZIGET fesztivál tribute színpadán léptek fel.

Sz365.: Mire készültök a 40. születésnapi koncerten?

C.Z.: Minden eddiginél szélesebb repertoárral készülünk, sőt, minden olyan gitárosunk ott lesz, aki valaha is játszott a bandában, Kovács Fecától Mátraházi Andorig, de a húgom, Czutor Anett is vokálozni fog.

Sz365.: A Nyers előtt lesz 20-25 perc Belmondo is, ami mindig izgalmas téma, mint korábban mesélted, a Nyers rajongók gyakran nem csípik a Belmondo-t és ez fordítva is igaz…

C.Z.: A két együttes nem csak azért kapcsolódik össze, mert én alapítottam őket és jómagam írtam a dalokat, hanem azért is, mert az első Belmondo album eredetileg egy Nyers lemez lett volna, szóval, erősebb a kapocs mint hinnénk.

Nyers 40. // Vendég: Belmondo, Street Sixteen // Szeged

2023. március 25., szombat 18:00 – 22:45

Hungi Vigadó, Szeged, Stefánia

A tripla koncertre a jegyeket IDE kattintva, a CoolTix oldalán találod meg.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb