Közélet

Az Szegedi Tudományegyetemhez kerülhet a deszki tüdőszanatórium

Egyetemi vagyonkezelő alapítványokra bízná hat vidéki állami kórház fenntartását a kormány – többek közt ez is szerepel abban a 45 oldalas egészségügyi törvényjavaslatban, amelyet nemrég tettek közzé társadalmi egyeztetésre a kormány honlapján – írja a Hvg.hu. Mint kiderült, vármegyénket is érintené a változás, ugyanis az SZTE-hez kerülne a deszki Csongrád-Csanád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza.

A legfontosabb, kétharmados többséggel végrehajtható változás, hogy hat, eddig állami fenntartású és külön költségvetési szervként működő vidéki kórház fenntartói joga, valamint a hozzájuk tartozó 25 ingatlan átkerülne három egyetemhez, áttételesen az egyetemeket fenntartó közérdekű vagyonkezelő alapítványokhoz. Eszerint:

  • a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház a Debreceni Egyetem alapítványához;
  • a deszki Csongrád-Csanád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza a Szegedi Tudományegyetem alapítványához;
  • míg a Komlói Egészségcentrum, a Mohácsi Kórház, a Szigetvári Kórház és a Siklósi Kórház a Pécsi Tudományegyetem alapítványához kerülne.

INGYENESEN KAPNÁK MEG AZ EGYETEMEK

A portál szerint a fenntartói jogok átadásával együtt az ingó vagyonelemeket és ingatlanokat is ingyenesen kapnák meg az egyetemek. Az indoklás szerint „az egészségügyi irányítás egységessége miatt szükséges” a változás, hogy „azokban a vármegyénkben, ahol az egészségügyi felsőoktatási intézmény klinikai központja látja el a vármegyei irányító feladatokat (…) a klinikai központok szervezetileg is integrálják a vármegye területén működő egyes városi kórházakat”. Ez a tervezet július 1-jével lépne hatályba. A 45 oldalas javaslatcsomagban az is szerepel még, hogy a „18 év alatti fiatalok vízipipa-használatának visszaszorítása érdekében” a jövőben „tilos 18. életévét be nem töltött személy részére dohányterméket, valamint vízipipát értékesíteni, illetve kiszolgálni”.

Forrás: HVG, Telex

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb