Közélet

Megcsonkítják a műemlékvédelmet: 168 embert rúgnak ki a Lázár Jánoshoz tartozó állami cégtől

Tovább karcsúsítja a Lázár János miniszter vezette Építési és Közlekedési Minisztérium a magyar örökségvédelem feladatait ellátó Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.-t, a munkavállalók egyötödének új munkahelyet kell keresnie – írja az MTI.

Ráadásul több olyan műemlék, kastély vagy vár is bezár, vagy csökkentett nyitvatartással üzemel majd, amelyekre az elmúlt időszakban több milliárdot költöttek uniós pénzből, illetve hazai forrásból. Az intézkedés ráadásul a nyári turistaszezon előtt született meg, amikor amúgy jelentősen nőni szokott a látogatószám.

TÁMOGATÁSOK JÖTTEK, MÉGIS BEZÁRJÁK A KARTÉLYOKAT

Bezárják többek között a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Edelényi kastélyt és a 5,1 hektáros parkot, amelyre az elmúlt években több 3 és fél milliárd forintot költött az állam, amihez még a Holt Bódva-patak revitalizációjára adott 180 milliós támogatás is hozzájött. A támogatás keretében – mint ezt a kastély honlapján olvasható – 20 új munkahely létesült, s a turisztikai attrakcióhoz kapcsolódó szolgáltatások számos vállalkozásnak adnak majd munkát az ország egyik leginkább hátrányos helyzetű térségében – emlékeztet a témával kapcsolatban a Blikk, majd hozzátették, hogy rosszul járt a Pest megyei péceli Nádasdy-kastély is, amely az elmúlt időszakban a EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusból nyert a felújításra pénzeket.

KÉNYSZERŰ DÖNTÉS SZÜLETETT

A társaság jelentős mértékben racionalizálja működését, és a “kényszerű döntés született” az edelényi L’Huillier-Coburg-kastély és a péceli Ráday-kastély látogathatóságát is felfüggesztik, illetve a budapesti központban, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala vármegyében 168 munkavállaló csoportos létszámleépítésére kerül sor – írják közleményükben. Közölték azt is, hogy a “kényszerű lépéssel” a társaság munkavállalóinak száma 780-ról 612-re csökken, az ő munkahelyüket a hatékonyságnöveléssel, racionalizálással sikerül megőrizni.

RACIONALIZÁLJÁK A MŰKÖDÉST

A szankciók okozta energiaárrobbanás, az Európát sújtó gazdasági válság, illetve az Ukrajnában dúló háború együttesen a hatékonyságnövelés fokozására, a működés teljes racionalizálására kényszeríti a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.-t – olvasható az indokok között. Hozzátették: a társaság az elbocsátandó munkavállalók elhelyezkedésének segítésére karriertanácsadást és konzultációs programot indít, illetve együttműködést kezdeményez a foglalkoztatáspolitikáért felelős központi és helyi kormányzati szervezetekkel. A társaság egyébként országosan 50 műemlék, köztük 18 kastély és 12 vár üzemeltetését végzi.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb