Közélet

„Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz” – megjelent a rendelet, új szabály jön a szegedi boltokban

Megjelent a Magyar Közlönyben az agrárminiszter rendelete, amelynek lényege, hogy módosítja az élelmiszerek jelölési szabályait, mert az Európai Bizottság a közelmúltban úgy döntött, a lisztbogár után a házi tücsök is forgalomba kerülhet élelmiszerként, élelmiszer-összetevőként. A mostani döntést Nagy István már korábban beharangozta, jelezte, az új élelmiszereken figyelmeztetni kell a vásárlókat, ha rovart vagy annak lárváját tartalmazza.

Ennek megfelelően az új rendelet szerint a jövőben a nem előrecsomagolt élelmiszeren is jól látható módon fel kell tüntetni Szegeden is, ha új élelmiszerként engedélyezett rovart vagy annak lárváját tartalmazza. Az új előírás az online rendelhető, illetve a boltban árult, előrecsomagolt élelmiszerekre is vonatkozik. 

ELKÜLÖNÍTETT MÓDON KELL KIHELYEZNI

Mint kiderült, a rovarfehérjét tartalmazó élelmiszer nevéhez kapcsolódóan legalább a termék megnevezésére használt betűmérettel megegyező betűmérettel fel kell majd tüntetni a “Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!” szöveget.  A rovarfehérjét tartalmazó élelmiszereket forgalomba hozataluk során a vásárlók számára elkülönített módon kell kihelyezni. Az  agrárminiszter rendelete két nap múlva lép hatályba.

A SZIGORYTÁS NEM ÉRINTI A BÍBORTETŰS, PAJZSTETŰS ÉTELEKET

Fontos, hogy a rendelet csak az új élelmiszerként engedélyezett rovart vagy annak lárváját tartalmazó élelmiszerekre vonatkozik, a szigorítás nem érinti a bíbortetűs, pajzstetűs ételeket. Nagy István korábban ezt azzal indokolta, hogy a kármin és a kárminsav (E120), illetve a sellak (E904) régóta használt adalékanyagok az élelmiszeriparban. A rendelet két nap múlva lép hatályba.

Forrás: 24.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb