Sport

Átfutott az agyamon, hogy honnan indultam és hol tartok most – így látta a magyar válogatottban szerzett első gólját a forráskúti Ádám Martin

A magyar labdarúgó-válogatott a forráskúti Ádám Martin góljával győzte le 1-0-ra Észtországot a csütörtök esti felkészülési mérkőzésen. Nemcsak a válogatottban, hanem 2023-ban is az első gólját szerezte a Dél-Koreában újabban kevesebb játéklehetőséget kapó csatár, aki a győztes gólja ellenére a Bulgária elleni hétfői Európa-bajnoki selejtezőn csereként is szívesen segítené Marco Rossi csapatát.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy több szempontból is fontos volt Ádám Martin észtek elleni gólja, melyet a 41. percben Kalmár Zsolt lövésnek szánt gólpassza után fejjel szerzett. A nyilvánvaló ok, hogy győzelmet ért az év első válogatott meccsén, amely egyúttal főpróbája volt a Bulgária elleni fontos Eb-selejtezőnek. De vannak személyes okai is az Ádám-gól jelentőségének.

Mindenek előtt az, hogy a tizenegyedik válogatott meccsén először talált be a kapuba az NB I tavalyi gólkirálya. Ráadásul 2023-ban először volt eredményes, mivel dél-koreai klubjában idén kevesebb játéklehetőséget kapott, a bajnokság első négy fordulójából három meccsen is kevesebb mint tíz percet töltött a pályán, gólja pedig nem volt.

TEHER NEM VOLT RAJTA, DE ESZÉBE JUTOTT HONNAN JÖTT

“Teher nem volt rajtam, tudtam, hogy előbb-utóbb jönni fog a gól, mert sokat dolgoztam érte. Most, hogy a kapuba találtam, felszabadultam kicsit, mert egy csatárnak mindig fontos, hogy gólokat szerezzen. Az elsőnek meg mindig jobban örül az ember, a válogatott mégiscsak a válogatott. Átfutott az agyamon, hogy honnan indultam és hol tartok most” – fogalmazott Ádám Martin az észtek elleni meccs után a vegyes zónában. S honnan indult? A kétezer-néhányszáz lakosú Forráskútról jutott el a válogatott kezdőjéig, a piaci ára pedig már egymillió euróra emelkedett. Az elmúlt két-három évben hatalmasat fordult a világ a 28 éves csatárral, aki nem is olyan régen még stabil élvonalbeli játékosnak sem vallhatta magát.

MI LESZ A MEZ SORSA?

A lap kérdésére Ádám elárulta, hogy mit tervez az észtek elleni meccsen viselt, az útját szimbolizáló mezével, amelyben az első válogatott gólját szerezte: “Általában közeli barátoknak, ismerősöknek adom a mezeimet. Mivel két mezt kapunk, az egyikkel most is így teszek majd, de a másikat megtartom magamnak, azt elteszem a szekrénybe, mert különleges gól fűződik hozzá, melyre életem végéig emlékezni fogok.”

Kérdés, hogy a győztes góllal Ádám Martin a Bulgária elleni tétmeccsre is bejátszotta-e magát a kezdőbe. Mióta Szalai Ádám tavaly lemondta a válogatottságot, Marco Rossi szövetségi kapitány keresi az utódját, és egyértelmű választ még nem talált a csatárkérdésre. A sajtótájékoztatón Rossi bevallotta, hogy Ádám a gólja ellenére sem biztos, hogy kezdő lesz Bulgária ellen, mert a klubjában keveset játszik, és nem bírna végig egy teljes meccset.

“Nem vagyok edző, játékos vagyok, aki mindig játszani akar. De nem idegeskedem azon, hogy kezdő leszek-e, mert ha csereként van szükség rám, akkor csereként is örömmel játszom” – mondta Ádám, aki a klubjában való mellőzöttségét sem reagálja túl. Mint mondta, az Ulszan Hyundai négyből négy győzelemmel kezdte a bajnokságot, az edzőnek még nem volt sok oka változtatni, de eljön az ő ideje. Ádám Martin Bulgária ellen nehéz meccsre számít hétfőn. “Az észtek ellen nem volt gördülékeny a játékunk, de sok helyzetet kidolgoztunk, amire lehet építeni” – bizakodott. “Nagyon nehéz lesz Bulgária ellen, alaposan fel kell készülnünk.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb