Szegedi Arcok

Karikó Katalin: voltak, akik azt mondták, hogy teherbe estek a koronavírus elleni vakcinától, mások azt állították, hogy szifiliszesek lettek tőle

A koronavírus elleni küzdelemben az átütő sikert és a fellélegzést egyértelműen az oltások hozták el. A vakcináknak köszönhetően emberek milliói menekültek meg a fertőzés súlyos lefolyásától, a lélegeztetőgéptől, a halálos kimeneteltől, azonban egyre többször hallani arról, hogy az oltások komoly mellékhatásokat okoztak. A Portfolio most a Covid oltások szövődményeinek kérdését járja körbe, az első részben pedig Karikó Katalin, a Pfizer/BioNTech vakcina megalkotója mellett Rusvai Miklós virológus szólalt meg.

Karikó Katalin és csapata fejlesztette ki az első, forgalomba hozott koronavírus elleni, mRNS-alapú oltást. A Pfizer/BioNTech által forgalomba hozott oltóanyagot két kutató jegyzi, Karikó Katalin és Drew Weissman. Mindketten, 2020. december 18-án, az University of Pennsylvania épületében kapták meg a Pfizer/BioNTech vakcina első dózisát, több mint 20 évvel azután, hogy megkezdték alapvető tudományos együttműködésüket. A Portfolio megkeresésére Karikó Katalin írásban válaszolt.

24-EN JELEZTÉK, HOGY TEHERBE ESTEK A VAKCINÁTÓL

A portálnak egyebek mellett azt írta, hogy rengeteg tudományos dolgozat jelenik meg, amelyben a mellékhatásokat, mint egyedi esteket vizsgálják. Millió ember adatait vetik össze úgy, hogy 1 millió vakcinált ember 1 évvel az első oltás után milyen betegségekben szenvedett, összevetve azzal, hogy 1 millió ember, aki sosem kapott vakcinát, milyen betegségeket kap meg. Karikó Katalin szerint a bejelentések nem jelentik azt, hogy azokat valóban a vakcina okozta. Kiemelte, hogy:

24-en jelentették, hogy teherbe estek a vakcinától, illetve jónéhányan azt közölték, hogy szifiliszesek lettek tőle. Ezek nyilvánvaló képtelenségek. Tehát a bejelentések nem jelentenek ok-okozati összefüggést.

AZ IMMUNRENDSZERREL EGYÜTTMŰKÖDVE FEJTI KI A HATÁSÁT A VAKCINA

A többszörösen, díjakkal elismert kutató azt írta, hogy „a vakcina funkciója az, hogy megtanítsa az immunrendszerünket arra, hogy felismerje a vírust és ellene megfelelő immunválaszt készítsen, és ezáltal megakadályozza a vírus terjedését a testben. Tehát a vakcina az immunrendszerünkkel együttműködve fejti ki hatását.”

A MELLÉKHATÁSOKRÓL NEM NYILATKOZIK AZ NNK

A portál azt is kiemelte, hogy ettől függetlenül, az emberek különböző egészségügyi állapota, genetikai felépítése miatt azért akadtak példák arra is, hogy hosszan elhúzódó, komoly mellékhatások léptek fel. Ezekkel kapcsolatban a Portfolio több magyar intézményt is próbált elérni. A járványidőszak élharcosának számító Semmelweis Egyetem a megkeresésükre közölte, hogy nem illetékesek a nyilatkozatban, és a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz irányították őket. Az NNK-tól az oltás mellékhatásainak kezelését célzó hazai gyakorlattal kapcsolatban nem osztottak meg részleteket, csupán azt emelték ki, hogy Magyarországon magas az átoltottság, és a koronavírus-járvány mérsékelten zajlik. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ugyanakkor azt is közölte, hogy az oltások után jelentkező mellékhatásokkal kapcsolatos kérdéseikkel keressék meg az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI), illetve forduljanak a Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz. Ezt meg is tették, de egyik intézmény sem válaszolt.

RUSVAI SZERINT NEM VIZSGÁLJÁK KI CÉLZOTTAN A PROBLÉMÁT

A témával kapcsolatban Rusvai Miklós víruskutató azt mondta, hogy tudomása szerint idehaza az oltások hosszabb távú nem kívánt hatásait nem vizsgálják ki célzottan az egészségügyi intézmények. „A koronavírus-oltást beadó orvos korábban csak annyit tehetett, és most is annyit tehet meg, ha ilyen vakcinát ad be, hogy nem kívánt hatás észlelése esetén kitölti a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjáról elérhető online formanyomtatványt. Ez az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet bejelentő oldalára visz, ahol ismertetheti az esetet. Ettől azonban sok orvos ódzkodik. Ezt a jelentést, úgy tudom, hogy tovább küldik több fórumnak, az Európai Gyógyszerügynökségnek, az Európai Járványügyi Hivatalnak, illetve a vakcinát előállító gyógyszercégnek. Ők vizsgálják ki az eseteket.”

A virológus ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a vakcinázás után esetleg jelentkező mellékhatások veszélye eltörpül a koronavírus rövid és hosszútávú következményei által képviselt veszélyek mellett, ezért szerinte a vakcinák széleskörű alkalmazása mindenképpen fontos volt a súlyos és sok estben tartós egészségkárosodások megelőzése érdekében.

A PFIZER ELISMERTE, HOGY AKADTAK NEM KÍVÁNT MELLÉKHATÁSOK

A témába vág, hogy a Pfizer/BioNTech kutatói például elismerték az elmúlt időszakban, hogy akadtak nem túl nagy számban, de hosszú távú vakcinációs hatások is. A nők esetében például az esetek néhány százalékában befolyásolhatja a menstruációs ciklust. Előfordultak szívizom-gyulladásos esetek is. Ezek a nem kívánt hatások 3-6 hónap elteltével elmúltak. Ha a panaszok ezek után is fennmaradnak, akkor beszélhetünk a vakcina káros következményeiről – emelte ki a portál.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb