Mindenmás

Elhunyt Szonda Éva operaénekes

Életének 65. évében, hosszú, súlyos betegség után pénteken elhunyt Szonda Éva operaénekes, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja, akinek egész pályafutása a városhoz kötődött. Nemzetközi színpadokon is fellépett, például Szingapúrban Santuzzaként, Frankfurtban Mária Lujzaként, Nagy-Britanniában Rosinaként aratott szép sikert.

Oberfrank Gézától, a Szegedi Nemzeti Színház akkori zeneigazgatójától 1984-ben kapott szerződést. Első szerepe a Nabucco Fenénája volt, ebben a produkcióban dolgozhatott együtt olyan szegedi művészekkel, mint Misura Zsuzsa és Gregor József.

Szonda Éva igaz közgazdasági szakközépiskolába járt, és a Közgazdasági Egyetemre készült, mellette énekelt is. Érettségi után a Zeneakadémiára jelentkezett, de elsőre nem vették fel, ezért beiratkozott a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába, ahol Sík Olgánál tanult énekelni. 

Főszerepeket énekelt vendégművészként a pécsi, győri operatársulatnál és a Magyar Állami Operaházban. A szegedi társulattal, illetve oratórium-szólistaként Ausztriában, Németországban, Svájcban, Hollandiában, Belgiumban, Luxemburgban, Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában és Szingapúrban vendégszerepelt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb