Közélet

Orbán Viktor: Ha ez így megy tovább, megérkezhetünk a harmadik világháborúba

Három hét után ismét a Kossuth rádió műsorában jelentkezett Orbán Viktor miniszterelnök. Elmondta, a háború egyre véresebb és brutálisabb. Szerinte az lenne a természetes, hogy a háború brutalitása miatt egyre többen álljanak a békepártjára, ezt a szándékot azonban az uniós vezetők többségében nem látta.

“Felmérések szerint viszont az európai emberek elindultak a béke irányába. Ahogy nő a fájdalom, veszteség, úgy fordulnak az emberek a béke irányába. Ez a vezetőket még nem érte el” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban adott szokásos péntek reggeli interjújában.

EGYRE TÖBB FEGYVER KERÜL UKRAJNÁBA

A miniszterelnök hozzátette: egy évvel ezelőtt arról vitatkoztunk, szabad e emberéletet kioltó eszközöket küldeni, most azonban egyre több és egyre durvább fegyvert küldenek Ukrajnába az uniós vezetők. „Mostanra közel vagyunk hozzá, hogy legitimmé válik az, hogy valamilyen békefenntartó erőket küldjenek az európai vezetők a frontra” – vélekedett.

Ha ez így megy tovább, megérkezhetünk a harmadik világháborúba

– emelte ki Orbán Viktor, szerinte a nyugati vezetők is egyre többször hangoztatják ezt. A kormányfő hangsúlyozta: nem az ukránok érdeket tartja a kormány szem előtt, a kérdés, hogy Magyarország hadseregét hogyan lehet ellátni lőszerekkel.

NEM HELYES UKRAJNÁT TÁMOGATNI

Elmondta azt is, hogy a nyugatiak azt állítják, hogy azért kell a háborút és Ukrajnát támogatni, mert ez helyes dolog. „De nem az” – vélekedett, majd hozzátette: itt a világháború, a világbéke kérdése forog kockán.  Meglátása szerint a világ inkább a magyar állásponton van, „Európában viszont kisebbségben vagyunk a békét illetően”. A miniszterelnök elmondta, azt is érzi mindenki, hogy nem lehet megkerülni a nemzeti parlamentet Az a kérdés, hogy Magyarország részt vegyen-e a háborúban, a magyar parlamentben dől el. Elárulta, a parlament ma (pénteken) határozatot fogad el, amelyben tűzszünetet követelnek.

LEGYEN TŰZSZÜNET

“Nem a béketárgyalásokról kell beszélni, hanem, hogy legyen tűzszünet. Ha van tűzszünet, akkor van esély kigondolni a béketárgyalások menetét.  Először tűzszünet kell, ne haljon meg több ember, ne pusztuljon el több város, ne haljanak meg civilek. Ha ez megvan, akkor lehet áttörés” – vélekedett az Index szerint Orbán Viktor. A kormányfő elmondta, a baloldalnak vannak problémái a szöveggel, de ők „háborúpártiak”. Szerinte azonban most megkapják az esélyt arra, hogy átálljanak a másik oldalra. „Lehetne higgadtan, nyugodtan beszélni arról, hogy eleinte ki mit gondolt, viszont a halottak miatt át kellene ezt gondolni” – mondta.

PRÉSELTÉK A NÉMETEKET

Orbán Viktor azt is elárulta, hogy az orosz támadás óta a munkájának nagy részét az köti le, hogy kövesse a háborús eseteket, és próbálja megérteni a szomszédos kollégái gondolkodásmódját. Szerinte azonban csak néhány olyan ország van, amely megértette ezt, mint például az Egyesült Államok. “Odaálltak a kút szélére és belenéztek. Ennek ellenére beleálltak, bátran, büszkén a háborúba. Volt néhány ilyen ország, de a többség nem így döntött, a németek tipikusan olyanok voltak, akik ki akartak maradni ebből, nem akartak tovább menni, de mindig tovább préselték őket. Számos olyan ország van, aki nem akart ott lenni, ahol most van. A háborúpártiak veszélybe sodorták az EU-t” – fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette, két dolgot várnak az EU-tól: legyen tartós béke, a másik dolog, hogy az elért jólét szintjét őrizze meg.

SZANKCIÓK, AMIK TÖNKRE TESZIK A GAZDASÁGOT

A kormányfő elmondta: a háborúk és a szankciók tönkre teszik a gazdaságot, így pedig az egész EU léte megkérdőjeleződik, mert a két célt – béke és jólét – feladta. „Ha Európa tovább gyengül, a háborútól függetlenül messzemenő következményei lehetnek” – tette hozzá. Orbán Viktor arról is beszélt, a munkája része, hogy megpróbálja felmérni a veszélyeket, és az EU hibáit kijavítani. Emlékeztetett: a nyugati sajtó szerint nem lehet meggyengíteni az orosz gazdaságot, azonban hozzátette, hogy erről ellentmondó hírek jelennek meg. Az orosz gazdaságból származó adatok megkérdőjelezhetőek, de nem várható el, hogy igazat mondjanak egy háború közepén erről. A szankciók sikerességét felmérni azonban évekbe telik – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb