Sport

5500 méteres magasságból jelentkezett be a szegedieknek Suhajda Szilárd, aki a Mount Everest meghódítására készül

Magyar expedíció indult nemrég a 8848 méteres Mount Everest meghódítására, a békéscsabai születésű, a szegedi Naturtex által szponzorált Suhajda Szilárd lehet az első magyar állampolgár, aki oxigénpalack és magashegyi teherhordók nélkül mássza meg a Föld legmagasabb pontját. A közismert hegymászó ma délután egy akklimatizációs túráról jelentkezett, a videóban 5500 méter magasról üdvözölte a szegedieket.

Az 1982-ben Békéscsabán született expedíciós hegymászó 2019-ben első magyarként, segítség és oxigén nélkül mászta meg a világ egyik legnehezebb hegyének tartott K2-t, majd 2022 januárjában bejelentette, hogy onnantól kezdve az öt legmagasabb hegyre fog koncentrálni (Big Five). A sorozat következő állomásán 2022 májusában sikerrel hódította meg ugyancsak egyedül, segítség és oxigénpalack használata nélkül a Lhocsét.

MÁJUS KÖZEPÉN VÁG NEKI A MOUNT EVERESTNEK, PALACK NÉLKÜL

A szegedi Naturtex által támogatott sportoló március 23-án indult Nepálba, a 8848 méteres Mount Everest csúcsmászás a tervek szerint május közepén lesz, mint korábban az MTI-nek nyilatkozta, legkésőbb június első napjaiban szeretne hazatérni.

“Hosszú távú célom, hogy tisztán, azaz oxigénpalack és teherhordók nélkül teljesítsem a Big Five-ot, az öt legmagasabb csúcsot, amelyek közül a 8611 méteres K2 2019-ben, a 8516 méteres Lhoce pedig tavaly sikerült”

– közölte Suhajda Szilárd. A hegymászó az indulás előtt kiemelte, felkészültnek érzi magát a feladathoz, bízik a jó körülményekben, a kedvező időjárásban, a szélcsendben és a kevés csapadékban. Hozzátette: lényegében egy nekifutásra van lehetőség, ezért nagyon fontos az előrejelzések alapos vizsgálata, valamint az, hogy a lehetőségekhez mérten távol tudja tartani magát a nagy számban érkező „kereskedelmi mászóktól”. A békéscsabai mászó megjegyezte: palack nélküliként sokkal inkább ki van téve a fagyás veszélyének is.

5500 MÉTERES MAGASSÁGBÓL JELENTKEZETT BE A SZEGEDIEKNEK

“Szervusztok, Naturtex! Ezúton üdvözöllek Titeket több mint 5500 méteres magasságból…” – köszönt be mai videójában Suhajda Szilárd, aki a Kyocera Everest Expedíció egyik akklimatizációs túrájáról köszöntötte a szegedieket.

Mint mondta, kivételesen jó idő és gyönyörű látkép várt rá, konkrétan, ilyen:

Fotók: Naturtex

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb