Közélet

Makón általános iskolás gyerekek vitték a keresztet az utcán, miközben római katonáknak öltözött férfiak kísérték őket

Általános iskolás gyerekek cipeltek az utcán egy hatalmas fakeresztet, miközben római katonáknak öltözött férfiak kísérték őket – szúrta ki a 444.hu Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármesterének húsvét előtti Facebook posztját. Mint kiderült, a gyerekek csupán egy húsvéti hagyományt, Jézus Krisztus Golgotára vezető útját elevenítették fel.

“A Szignum Kéttannyelvű Egyházi Általános Iskola által szervezett Városi keresztutat jártuk végig ma reggel az iskola diákjaival, pedagógusaival közösen, megelevenítve és jelenvalóvá téve Jézus Krisztus Golgotára vezető útját. Az imádságos programot a Kálvária kápolnánál bemutatott szentmisével zártuk” – írta a poszt mellé farkas Éva Erzsébet. A polgármester bejegyzéséhez még hozzátette, hogy hálatelt szívvel köszöni a nagyheti gondolatokat, a közös éneklést, imádságokat.

A KERESZTÚT

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, a Krisztus-központú kalendárium központi főünnepe. Az Újszövetség szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. A keresztút maga eredetileg az a kb. 1,5 km-es útvonal, melyen a keresztény hagyomány szerint Jézus a kereszttel a Praetoriumtól (Gabbata) kiment a Golgotára, ezt elevenítették fel a makói gyerekek. Ma egyébként olyan ájtatossággnak tartják, aminek segítségével a keresztény hívek Jézus szenvedésein és keresztre feszítésének eseményein elmélkedhetnek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb