Mindenmás

Napi pakk: csípős hideg reggelt, majd 10 fokot hoz a nagycsütörtök Szegedre

Gőzerővel száguld felénk a húsvét, már be is futott a nagycsütörtök! A koránkelőknek már most szólunk, hogy öltözzenek fel rétegesen, hiszen cudar hideg hajnal köszöntött ránk Szegeden. Ma ünnepli születésnapját egyébként Kiss-Rigó László, vármegyénk püspöke és Kovács Ákos, dalszerző, énekes is. Itt a Szeged365 napi pakk, mutatjuk, mi vár ránk ma!

NÉVNAPOSOK ÉS NAGYCSÜTÖRTÖK

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden Vilmos, Bíborka, Celesztina, Dénes, Taksony és Viliam nevű Szeged365 olvasónak!

Mindezek mellett:

  • most van Nagycsütörtök, az utolsó vacsora napja. A Húsvét Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe a keresztény egyházak legrégibb, a zsidó pészahra visszavezethető ünnepe. Ezen a napon volt a Leonardo da Vinci remekművén is megörökített utolsó vacsora. A tanítványok lábának megmosása (a vendégszeretet jelképe) emlékére szokás volt, hogy Rómában a pápa 12 szerzetes lábát megmosta. Királyok, nemesek is így cselekedtek sok országban e napon. A katolikus hit szerint az oltáriszentség megalapításának napja is. A kereszténység első évszázadaitól fogva szokás volt, hogy a nagycsütörtök esti szentmisét követően elnémultak (“Rómába mennek”) a katolikus templomok harangjai. Legközelebb csak a nagyszombat esti szertartáson szólaltak meg újra, jelezve Krisztus feltámadását.
  • Ma ünnepli születésnapját egyébként Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, és
  • Kovács Ákos, Kossuth-díjas dalszerző, énekes és előadóművész is.

MA MÁR EGY PICIT MELEGEBB LEHET SZEGEDEN

Csütörtökön napos, olykor felhős időre van kilátás Szegeden. Hajnalban azonban visszaköszönhet a fagy, egészen -3 fokig csökkenhet a hőmérő higanyszála. Napközben már egy picit megenyhülhet az időjárás, akár 9-10 fokot is mérhetünk majd városunkban. Az északnyugati szél azonban továbbra sem tágít, akár erős lökésekre is számíthatunk.

JÖNNEK A FRISS BEJELENTÉSEK

A szerdai kormányülés után csütörtökön délelőtt ismét Kormányinfó lesz, ahol szóba kerülhet többek között:

  • az EU-pénzek kiszabadításának kérdése, hiszen folyamatosak a háttérben a tárgyalások,
  • illetve a NATO-csatlakozás kilátásai (a finnek után mikor adhatja meg a svédek csatlakozásához a támogatást a magyar és a török parlament),
  • emellett akár szóba kerülhet a lakossági rezsicsökkentés folytatásának kérdése is, hiszen a jelenlegi szabályrendszer (átlagfogyasztás felett mennyit kell fizetni) csak április végéig él,
  • de szintén csak április végéig hatályosak az élelmiszerár-stopok is, az infláció viszont egyelőre még nem kezdett meggyőzően és tartósan esni, márpedig ezt a két feltételt szabta a kormány az eltörlésükhöz.

Az eseményt szokásainkhoz híven ismét élőben tudósítjuk a Szeged365-ön.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb