Közélet

Show must go on: újabb amerikai szankciók jöhetnek, volt magyar kormányzati tisztviselőket tilthatnak ki

Több volt magyar kormányzati tisztviselőt és kormányközeli szereplőt is érintheti az a készülőben lévő, a korrupcióra fókuszáló amerikai törvényjavaslat, amely alapján – ha a kongresszus elfogadja – vízumtilalmi listára kerülnek fel – értesült a Szabad Európa washingtoni állami tisztviselőktől.

Ez lehet a következő lépés azután, hogy szerdán amerikai szankciós listára került az orosz hátterű, budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank és több tisztviselője között magyar alelnöke, Laszlóczki Imre.

EZÚTTAL A KORRUPCIÓ A FŐ CSAPÁSVONAL

A készülő törvényjavaslat az amerikai külügyminisztérium külügyi műveletekről és kapcsolódó programokról szóló törvény 7031(c) passzusára hivatkozik, amely szerint külföldi kormányok tisztviselői és közvetlen családtagjaik nem jogosultak az Egyesült Államokba való belépésre, ha a külügyminisztériumnak hiteles információi vannak arról, hogy közvetlenül vagy közvetve súlyos korrupcióban és/vagy az emberi jogok súlyos megsértésében vettek részt.

TAVALY ŐSZ ÓTA KÉSZÜL A TÖRVÉNYJAVASLAT

A magyar szereplőket is érintő törvényjavaslat tavaly ősz óta készül, és több amerikai kongresszusi képviselő és szenátor készül az elfogadására a következő hónapok folyamán. A törvényjavaslat elfogadásához kongresszusi többségre lesz szükség.

“A lépés már régóta esedékes. Bár nem ez az első alkalom, hogy ez történik, az USA-nak sokkal erőteljesebben fel kellett volna lépnie, amikor a korrupcióról van szó, és ez egy jó lépés. Valószínűleg ez az egyetlen nyelv, amelyet az Orbán-kormány megért” 

– mondta Dalibor Rohac, az washingtoni American Enterprise Institute vezető elemzője a Szabad Európának.

2014-BEN HAT MAGYAR HIVATALNOKOT, KÖZÉLETI SZEMÉLYISÉGET TILTOTTAK KI AZ USA-BÓL

Nem ez lenne az első alkalom, hogy a Fidesz-kormányhoz közeli szereplőknek korlátoznák az Amerikába való beutazását. 2014 októberében az Egyesült Államok nem sokkal a magyar választások után támadt neki az Orbán-kormánynak, az általuk hangoztatott ok akkor is a korrupció gyanúja volt,

hat magyar közhivatalnokot és közéleti személyiséget kitiltva az USA-ból a 7750-es elnöki proklamáció alapján.

A proklamáció szerint a korrupcióból hasznot húzó, az amerikai érdekeket sértő személyek belépését Washington megtagadhatja.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb