Közélet

Pálfy Ferenc, a város leghosszabb ideig hivatalban lévő polgármestere nevét viselő díjat alapított Mihálffy Béla Szegeden

Pálfy Ferenc, a város leghosszabb ideig hivatalban lévő polgármestere nevét viselő díjat alapítottak Szegeden a közösségért végzett munka elismeréseként – jelentette be Mihálffy Béla (KDNP) országgyűlési képviselő pénteken.

A politikus azt mondta, Pálfy Ferenc Szeged egyik fénykorának szimbolikus alakja volt, 1872-től 1904-ig töltötte be a polgármesteri tisztséget. Hosszú munkássága alatt elismerést és szeretett vívott ki magának. Mihálffy Béla hozzátette, több mint egy évtizede a közösségért dolgozó emberként ezért döntött úgy, hogy a kezdeményezésére létrehozott díj, amellyel a Szeged fejlődéséért, az ott élőkért példaértékű munkát végzők tevékenységét ismerik el, Pálfy Ferenc nevét viselje.

HÁROM EMBER KAP DJÍAT MINDEN ÉVBEN

A díj célja, hogy a közösség nevében megköszönjék azok munkáját, akik a város fejlődéséért, illetve gazdaságáért, tudományos, oktatási életéért, kultúrájáért, sportjáért, hitéletéért vagy az ott élők egészségi vagy szociális jólétéért sokat tettek, függetlenül attól, hogy azt a mindenkori politikai döntéshozók elismerésre méltónak ítélik-e – közölte a politikus. Elmondta, a díjat minden évben 12 köztiszteletben álló személyből álló grémium ítéli oda három embernek. Az egykori legendás lokálpatrióta városvezetőnek emléket állító elismerés bronz emlékplakettel és díszoklevéllel jár, amelyet a Szeged napja ünnepségsorozathoz kapcsolódva adnak át.

PÁLFY FERENC NEVÉHEZ KÖTŐDIK SZEGED FELEMELKEDÉSE ÉS ÚJJÁÉPÍTÉSE

Pálfy Ferenc 1824-ben született, alsóvárosi gazda családból származott. 1844-ben Pozsonyban az országgyűlési ifjak egyike volt, majd a szabadságharc idején főhadnagyként szolgált. A kiegyezés után tért vissza Szeged közéletébe. A Deák-párt és utóda mellett mindvégig kitartott, azonban Kossuth kultuszát sem akadályozta. 1872-ben választották polgármesterré, e tisztségről 32 év hivatalviselés után, 1904-ben, 80 évesen mondott le. Hivatali idején, 1879-ben pusztította el a várost a nagy árvíz, de polgármesterségéhez kötődik Szeged felemelkedése és újjáépítése is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb