Sport

Szombaton indul a súlyemelő Európa-bajnokság, a rangidős Nagy Péter lesz, a szegediek 37 éves emelője

Szombattól kilenc napon át Jereván ad otthont a súlyemelők idei Európa-bajnokságának, amelyen a magyar színek képviseletében heten próbálnak szerencsét. Örményország először házigazda, s a főváros várhatóan negyven nemzet képviselőit fogadja, akik tíz női és tíz férfi súlycsoportban küzdenek meg az érmekért. A hétfős magyar csapatban a rangidős Nagy Péter lesz, a szegediek 37 évesen is elnyűhetetlen emelője.

Nagy Péter a 2021-es tokiói olimpián hetedik volt, Eb-n pedig korábban legjobb eredményeként bronzéremig jutott. Jerevánban azonban nehéz dolga lesz a 18-szoros országos bajnoknak, akinek a plusz 109 kilósok kategóriájában az előzetes rajtlista nevezései alapján még a tíz közé jutás sem ígérkezik egyszerűnek a roppant erős mezőnyben. 

FOGÓS FELADAT LESZ A LEGJOBB 10 KÖZÉ JUTNI

A legjobb tíz között végezni a többiek számára is fogós feladatnak látszik. Erre esélye a leginkább a korosztályos világversenyeken már nem egyszer dobogón végzett, idén még az U23-asok kontinensbajnokságán is versenyezni jogosult, 22 éves békéscsabai Mitykó Veronikának és a nála egy esztendővel fiatalabb, tavalyi súlyos vállsérüléséből felépült szombathelyi Boros Viktóriának van. Mindketten a 87 kilogrammosok között állnak rajthoz. A magyar válogatott legfiatalabb tagja az 55 kilós debreceni Kecskés Karina, aki a felnőtt Eb teljes mezőnyének is az egyik legifjabb résztvevője lesz.

NEM VEHETNEK RÉSZT AZ EB-N AZ OROSZOK ÉS A FEHÉROROSZOK

Az Eb-n, amely a 2024-es párizsi olimpia egyik kvalifikációs tornája, nem vehetnek részt az orosz és a fehérorosz súlyemelők. Az európai szövetség (EWF) a sportági világszövetség (IWF) döntésének megfelelően járt el startjoguk elvételével, miután az IWF – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlását követve – 2022 márciusában megfosztotta Oroszország és az ukrajnai háborúban Moszkvát pártoló Fehéroroszország versenyzőit attól a lehetőségtől, hogy szerepeljenek az égisze alatt zajló versenyeken. Ez a 101. kontinensviadal a sportági Eb-k 1896-tól íródó históriájában. Az első Rotterdamban volt, s a történelmi nyitányt később még nyolc Európa-bajnokság követte Hollandiában. Magyarország négyszer rendezett, 1910-ben és 1962-ben Budapest, 1970-ben Szombathely, 1992-ben Szekszárd volt a helyszín. 

Az Eb-re nevezett magyarok:

NŐK

  • 55 kg: Kecskés Karina (FISZEJ SE)
  • 59 kg: Árva Cintia (Kecskeméti TE)
  • 87 kg: Boros Viktória (Haladás VSE)
  • és Mitykó Veronika (Békéscsabai SSZSE)
  • plusz 87 kg: Gyürüs Barbara (Haladás VSE) 

FÉRFIAK

  • 81 kg: Fekécs Szilárd (Békési TE)
  • plusz 109 kg: Nagy Péter (Szegedi LSK).

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb