GasztroSzegedi ArcokVideo365

Fejest ugrottunk a világbajnoki aranyérmes GONG Pálinkaház üstjébe: kotnyeleskedtünk, főztünk, sőt, meghúztunk egy 80%-os gin-t is…

…persze csak Mucsi Zoltán módjára, szigorúan egy pohárkával. Bár még csak 2017 óta működik a deszki Gong Pálinkaház, de már 80-90 rangos hazai és külföldi versenyen szereztek előkelő helyezést. A Szeged melletti szentély alaposan elengedte a gyeplőt, a pálinkáik mellett mogyoró -, dió -, csilis csokoládé – és keserűlikőrökkel is piacra léptek, sőt, a gin-főzést is egészen új szintre emelték. Az utóbbival odáig jutottak, hogy a szakma legrangosabb megmérettetésének számító World Spirits Award világbajnokságon 5 kontinens főzdéit maguk mögé utasítva világbajnoki aranyérmesek lettek. Egy szimpla interjút mentünk felvenni, de nem bírtunk magunkkal:

  • beugrottunk Szanka Dániel főzőmester mellé, aki éppen 350 liter szeszt rotyogtatott ott jártunkkor,
  • gin-t főztünk,
  • sőt, kóstoltunk is, mégpedig egy 80%-os, félkész nedűbe szaladtunk bele, nem is kicsit…

VILÁGBAJNOK GIN, SZEGED MELLŐL

2017-ben indult a Szeged melletti Gong Pálinkaház, mint Zámbó Anita ügyvezető mesélte, férje, László Sándor a Vajdaságból hozta magával a pálinkafőzés hagyományait.

Nem is akárhogyan, a több, mint félszáz terméket gyártó családi manufaktúra (ahol a házaspár nagyobbik fia, a lenti videós interjúnkban szintén megszólaló Szanka Dániel a főzőmester) kétszer egymás után nyerte el az osztrák Destillata Európabajnokságon a “magyar nemzetgyőztes” címet, de 2020-ban egy világbajnoki címet is bezsebeltek:

a legmagasabb, „First Class Distillery” minősítést kapták meg a World Spirits Award világbajnokságon, Anita elmondása szerint azt jelenti, hogy egy adott nevezési kategóriában indított mind az öt termékükkel aranyérmet tudtak szerezni.

A fenti versenyen a legnagyobb meglepetést a „Hunor” elnevezésű ginjük okozta, amely gin-vodka kategóriában maga mögé utasította öt kontinens üzemeinek termékeit, és felállt a dobogó legfelső fokára, de egy másik ginjük, a “21” is ezüstérmes lett.

A GIN MAGA A SZABADSÁG, A KREATIVITÁS

Az interjút Zámbó Anita ügyvezető nagyobbik fiával, Szanka Dániel főzőmesterrel folytatjuk, aki pálinkafőzéssel kezdte, aztán, amikor belekóstolt a ginek világába, rájött, hogy egy sokkal szabadabb, kötöttségektől mentes világba érkezett. Mint magyarázta, egy gin-mester keze nincs megkötve, a főzést szabályzó törvény annyit ír elő, hogy boróka-dominánsnak kell lennie a nedűnek, azonban teljesen szabadjára lehet engedniük a kreativitásukat.

CSÚCSMINŐSÉGŰ ALKOHOL ÉS A TITKOS CSALÁDI FŰSZERKEVERÉK

A siker titka a legmagasabb minőségű alkohol és egy titkos, családi fűszerkeverék, amelytől igazán egyedi lesz a Gong-gin. Ott jártunkkor 350 liter alapanyagból főzőtt Dani, amelyből nagyjából 50 liter késztermék állítható elő. Ilyen volt a főzés, kóstolás, traccsolás, megspékelve Anita ginből kevert koktéljaival, amelyek már kinézetre is a műalkotás kategóriába sorolhatóak:

A GONG Pálinkaház termékeit IDE kattintva éred el, fogyasztásukat természtetesen csakis 18 év feletti Szeged365 olvasók számára, mértékkel ajánljuk. Szeged365 pro tipp: saját tapasztalatból javasoljuk a deszki látványfőzdéjükben rendszeresen megszervezett, 1.5 – 2 órányi kóstolóprogramon történő résztvételt, amely során során előadást tartanak a pálinka előállításának folyamatáról, bemutatják a pálinkafőzés buktatóit a gyümölcs vásárlásától a késztermék palackozásáig és persze végigkóstoltatják a GONG-repertoárt. Barátokkal, családdal, kollégákkal az egyik legjobb gasztrokulturális program, amit Szeged környékén el tudunk képzelni (tényleg).

Fotók: Fuisz Mario

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb