Közélet

Magyar Közlöny: belenyúlt a kormány az áram- és földgázdíjakba

A bizonyos felhasználók által fizetendő villamos energia 59, míg a földgáz egységára 52 százalékkal csökken – derült ki a Magyar Közlöny hétfő este megjelent számából, azonban a változás csakis a „végső menedékes szolgáltatásba tartozó ügyfelek” körét érinti.

A csoportba nagyjából 14 ezer felhasználó tartozik:

  • kisvállalkozások,
  • önkormányzatok,
  • egyházak,
  • alapítványok.

A rendelet nagyjából 19-20 milliárd forint veszteséget okoz az MVM-nek, amit teljes egészében a szolgáltató visel – jegyezte meg az Index.

Mint a rendelet írja, szolgáltatási jogviszony esetén a felhasználó által – a szolgáltatási jogviszony keretében ellátott felhasználási helyen történő fogyasztásra tekintettel – fizetendő villamos energia egységára május 1-től a jogviszony létrejöttének időpontjában alkalmazott áramdíjhoz képest 59 százalékkal csökken. Az így kialakult ár 2023. május 1. napjával a szolgáltatási jogviszony részévé válik – szögezte le a kormányrendelet.

A rendeletet Orbán Viktor miniszterelnök írta alá, és 2023. május 1-jén lép hatályba. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már április elején jelezte, hogy a kormány beavatkozik a szerződésekbe, és segíteni fog kedvezményes árszabással.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb