Kikapcs

Közel négyszáz alkotást neveztek az idei Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra, az eseménysorozatnak most is a szegedi Belvárosi Mozi ad majd otthont

Csaknem négyszáz alkotást neveztek az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba helyező szegedi nemzetközi filmfesztiválra, melyet október végén rendeznek – tájékoztatták a szervezők szerkesztőségünket.

A közlemény szerint több mint ötven országból érkeztek nevezések az immáron hetedik alkalommal megrendezendő filmes seregszemlére. Ausztráliától Argentínáig és Finnországtól Dél-Afrikáig csaknem négyszáz alkotás közül válogathat majd az előzsűri.

TÖBB NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁLON IS VERSENYZŐ ALKOTÁS SZEREPEL A NEVEZÉSEK KÖZÖTT

Mint kiemelték, a nagyjátékfilmeket Buk Miklós operatőr, a Magyar Filmoperatőrök Egyesületének (HCA) vezetőségi tagja és Török Ferenc rendező, a kisjáték- és kísérleti filmeket Muhi András producer, az Inforg Stúdió alapítója és Csepeli Eszter operatőr, míg a dokumentumfilmeket Bakony Alexa rendező és Domonkos Balázs operatőr válogatják. A korábbi évekhez hasonlóan több nemzetközi filmfesztiválokon is versenyző alkotás szerepel a nevezések között.

Megméretteti magát Csuja László és Nemes Anna Szelíd című filmje, mely első magyar filmként meghívást kapott a Sundance Filmfesztivál programjába, a friss Európai Független Filmfesztivál (ÉCU) legjobb drámájának járó díjat elhódító Az első kettő (Szövényi-Lux Balázs rendezése), illetve a Hétköznapi kudarcok, melyért Velencében a legjobb fiatal rendező díját Grosan Cristina kapta.

A Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál a hagyományokhoz híven erős hazai és nemzetközi filmekből álló versenyprogrammal, szakmai előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és workshopokkal, tematikus vetítésekkel várja az érdeklődőket október 24. és 28. között. Az eseménysorozatnak ezúttal is Magyarország egyik legszebb, több mint százéves, hagyományos filmszínháza, a szegedi Belvárosi Mozi ad otthont.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb