Szegedi Arcok

A nap fotója: olyan kávé nincs másik a Földön, mint ami a Stühmer édességboltban volt Szegeden

“Helyben pörkölték a szemes kávét, amit még kinn az utcán is érezni lehetett. Kénytelen voltál bemenni, és meginni egy finom presszó kávét” – így jellemezték a Régi Szeged nevű Facebook csoportban az egykor a Kárász utca és a Széchenyi tér sarkán álló Stühmer édességboltot, ahova nosztalgiázásként került fel a borítóképünkként is hasznát 1968-ban készült fotó.

Sokakban elevenített fel kedves emlékeket a Stühmer édességboltról felkerült kép, az egyik hozzászóló így írt az egykori ikonikus szegedi üzletről: “lehet, hogy csak a fiatalság megszépített emléke – de azt a csodálatos kávé-csoki illatot sehol sem éreztem, pedig bejártam a világot, sőt Olaszországban élve sem éreztem azt a feledhetetlen illatot – szegedi Stühmer!”

Fotó: Kurilla Sanyi. Forrás: Régi Szeged FB.

A szegedi Stühmer története egyébként 1932-ig nyúlik vissza. Ebben az évben nyitott márkaboltot a gyár Szegeden, majd 1936-ban alakíttatták ki a jól ismert üzletet a Kárász utca sarkán. 1948-ban a Stühmer gyárat államosították, a Stühmer család egy része külföldre menekült, viszont a szegedieknek akkor is ezen a néven maradt meg. A fotón is látható neonreklám 1953-ban került fel, ekkor kapta az “Édesség bolt” nevet is.

“Volt egy különlegesség, amit csak náluk lehetett kapni, a tejszín karamella, persze drágábban mint a hagyományos, de nagyobb is volt, csodás ízzel” – emlékezett vissza az üzletre az egyik hozzászóló a Régi Szeged nevű Facebook csoportban, míg mások az isteni bon-bonok miatt imádták.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb