Mindenmás

Pofánk leszakad: ragadozó madarakat öltek Mórahalomnál, a mérget csirkehúsba rejtve szórták szét a területen

Újabb ragadozó madarak estek illegális mérgezés áldozatául, a helyszín ezúttal a Csongrád-Csanád vármegyében fekvő Mórahalom. A 24.hu információi szerint a területen illetékes Kiskunsági Nemzeti Park kutyás keresőegysége eddig nyolc madár tetemét találta meg, a mérget csirkehúsba rejtve szórták szét a területen. A lap úgy tudja, hogy az áldozatok többsége Magyarországon védett barna rétihéja és egerészölyv volt.

Az elmúlt években gyakran érkezett hír hasonló esetekről, amikor az elkövető mérgezett csalit szórt szét egy adott területen. Ezzel aztán válogatás nélkül elpusztít minden, a húsból fogyasztó állatot a macskáktól, kutyáktól kezdve a rókákon ár a madarakig. Az elkövető ilyenkor akár négyféle bűncselekményt is elkövethet: méreggel való visszaélést, orvvadászatot, állatkínzást, és amennyiben áldozata fokozottan védett faj egyede, természetkárosítást.

2021-BEN VOLT A LEGSÚLYOSABB ESET

Az eddigi legdurvább esetre 2021 őszén derült fény, ekkor Tura környékén 7800 hektáron több mint 110 114 elpusztult állatot találtak, köztük nyolc védett faj 93 egyedét. Három, fokozottan védett faj is érintett, két barna kánya, egy hamvas rétihéja és egy egymillió forint eszmei értékű rétisas is áldozatul esett, csakúgy mint több róka, kutya és macska. Reméljük, hogy most Mórahalomnál nem lesz ilyen súlyos az eset, és azt is, hogy az elkövetőt felelősségre vonják.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb