Szegedi ArcokVideo365

50 év szerelem – élete utolsó nagyszabású bemutatójára készül Kormányné Eta, Szeged világbajnoki ezüstérmes mesterfodrásza

“Amióta az eszemet tudom, fodrász szerettem volna lenni” – emlékezett vissza Kormányné Eta, Szeged leghíresebb fodrásza, aki 1971 március 11-én ragadott először ollót és azóta gyakorlatilag le sem tette, sőt, van hogy napi 24 (!) órát is képes végigdolgozni, annyira szereti a hivatását. A Nemzet Fodrásza díjas, 2006-ban Moszkvában világbajnoki ezüstérmet szerzett szegedi élete utolsó nagyszabású bemutatójára készül, amelynek kapcsán interjút kértünk tőle. A beszélgetésből – mivel rengeteg élmény, emlék elevenedett fel – egy két részes videós interjú kerekedett, amelyben az Etalon Beauty & Hair Spa alapítója mellett a szintén fodrász kisebbik fia, Kormány Dávid is megszólalt.

Óriási mosollyal fogadott bennünket Szeged leghíresebb fodrásza, aki a Vidra utcai Etalonban munka közben adott interjút. Mielőtt elkezdenénk lekörmölni az 50 évnyi szerelem legszebb pillanatait, mutatjuk, hol és mikor tartják meg Kormányné Eta utolsó nagyszabású bemutatóját:

  • 50 év szerelem – nagyszabású bemutató Kormányné Etával és 30 frizurával
  • Dátum: 2023.06.03.
  • Helyszín: SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (SZTE TIK), Szeged, Ady tér 10.
  • A jegyeket az Etalon Beauty & Hair Spa-ban (Szeged, Vidra utca 3.) lehet megvásárolni, a helyszín befogadóképességének mértékéig.
  • Információs vonalak:+3620 983-1301 és +3620 515-5131.
  • A hivatalos eseményt ITT találod.

ÉLETE UTOLSÓ NAGYSZABÁSÚ SHOWJÁRA KÉSZÜL, DE A FODRÁSZOLLÓT ESZE ÁGÁBAN SINCS LETENNI

Amióta az eszét tudta, fodrász akart lenni, ha újrakezdhetné, ugyanezt választaná – jelentette ki. Kislány volt, amikor az édesanyja egy baleset miatt egy éven át nem tudta felemelni a karját, mint mesélte, minden nap ő fésülte meg, volt, hogy már könyörögni kellett neki, hogy hagyja abba. 14 évesen kezdett el dolgozni, az Oskola utcai fodrászatba (melyben később az Alabárdos és a Herendi Porcelánmanufaktúra üzlete is üzemelt) az akkori osztályfőnöke, Raffai tanárnő férje protezsálta be. Mindez 1971-ben történt, Kormányné Eta azóta sem tudta letenni a fodrászollót, sőt, még nagyon sokáig nem is szeretné:

Bár a június 3-án, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban esedékes show élete utolsó nagyszabású bemutatója lesz, a fodrászattal esze ágában sincs felhagyni.

– jelentette ki határozottan.

Az első saját szalonját 43 éve indította útnak, 1980-ban Kiskundorozsmán, ez a mai napig üzemel. 2005-ben a Takaréktár utcában nyitott szalont, aztán amikor a kisebbik fia, Dávid is fodrász lett (a három gyermekéből kettő a szakmában helyezkedett el), gyorsan kinőtték a belvárosi üzlethelyiséget. Mint mesélte, mindig is óriási vágya volt egy nagy, tágas, gyönyörű szalon, az álmát a Wella segítségével valósította meg 2016-ban, az interjúnknak is helyet adó Vidra utcában.

NEM RITKA, HOGY EGYHUZAMBAN VÉGIGDOLGOZIK 24 ÓRÁT

Viszonylag későn kezdett el versenyezni, 40 éves volt, amikor egy szegedi megmérettetésen elindult. Ott aztán kinyílt a világ, rengeteg versenyen mutatta meg tudását Európában és Amerikában, mint mondta, a 2006-ban, Moszkvában szerzett világbajnoki ezüstérmére a legbüszkébb, ami hatalmas bravúrnak számít azóta is. Egy évig készült rá, néha napi 8-10 órát is gyakorolt.

Mint nyilatkozta, óriási szerencse, hogy a szakmája a hobbija, nomeg az is, hogy nincs túl nagy alvásigénye. Van, hogy “huszonnégyórázik”,

avagy reggel 6-tól este 8-ig hajat vág a szalonban, aztán 8-kor felmegy a műhelyébe és reggel 6-ig ragaszt.

Az sem ritka, hogy ezt követően (és itt ugye már 24 óránál tartunk) 6-ra érkezik a következő vendég, és már indul is a következő munkanap. Volt olyan Wella-bemutatójuk, amikor 7 nap alatt összesen 10 órát töltött alvással.

NINCS KARRIER A CSALÁD NÉLKÜL

Bár azoknál a fodrászoknál, akik hozzá hasonlóan világversenyekre jártak, nem jellemző a család (vagy maximum egy gyermeket vállalnak), Kormányné Etánál teljesen más a helyzet.

“Nincs karrier a család nélkül, viszont a család sosem érezheti meg a szalont és ez fordítva is igaz”

– vázolta ars poeticáját. A három gyermekes szegedi családanya (és immáron büszke nagymama) rengeteget köszönhet támogató férjének és egy kedves szomszéd házaspárnak, akik amíg éltek, rengeteget segítettek nekik. Szerencsésen jött ki, hogy a dorozsmai szalon mellett laktak, de az iskola és az óvoda is a közelben volt. Dávid fia tanítás után szinte mindig a fodrászatban kötött ki, mondani sem kellett neki, szó nélkül elkezdte sütni a póthajat.

Pályafutása egyik legkedvesebb emléke is ezekből az évekből származik. Kormányné Eta mindig azt magyarázta a tanulóinak, hogy úgy süssék a hajat, hogy ne legyen farkas.

“Anya, nézd már meg, rókás lett a haj”

– rohant hozzá az akkor még kisfiú Dávid, aki az utóbbi kifejezést egy kicsit átalakította és “rókás” lett belőle. Az emlékezetes elszólást azóta is emlegetik azzal a vendégével, aki anno fültanúja volt az esetnek (és természetesen még mindig Eta vendége).

Ha kíváncsi vagy rá, hogyan lett profi fodrász a rókás hajakat sütő kisfiúból, nomeg arra, hogy mire a legbüszkébb Szeged világbajnoki ezüstérmes fodrásza, a videós interjúnk Neked készült:

A jövő héten érkezünk a beszélgetés második felvonásával.

Operatőr: Magyar Andor

Fotós: Fuisz Mario

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb