Mindenmás

Csónakokat lopnak, és úgy indulnak árral szemben Szeged irányába a migránsok a Tiszán

Az elmúlt fél évben – a tél miatt – a csónakos módszer nem működött, de a jó idő beálltával újra megindult a forgalom a folyón Szerbiából Magyarország felé, illegálisan. A határ szerbiai oldalán arról beszélnek, hogy a migránsbandák motorcsónakokat vesznek vagy lopnak, és azokkal indulnak el Szeged felé.

Nagy a mozgás a Tisza árterében Szegedtől 35 kilométerre, Martonosnál. A folyó melletti erdős terület tele van migránsokkal. Martonos 1-2 kilométerre van a magyar határtól. Itt egy rövid szakaszon a Tisza képezi a természetes határt a két ország között. Mivel ezen a részen értelemszerűen nincs határkerítés, a migránsok csónakokkal próbálnak meg átevezni a határ magyar oldalára – írja a hirado.hu.

ÁRRAL SZEMBEN, SZEGED IRÁNYÁBA PRÓBÁLKOZNAK

„Gumicsónakokkal próbálkoztak korábban átmenni, és mentek át a Tiszán a bánáti oldalra, újabban viszont – a helybeli halászok elmondása szerint – a motorcsónakokat is megpróbálják ellopni, és azokkal mennek át a folyó bánáti oldalára, Szerbkeresztúrra, az illegális táborba, illetve újabban próbálkoznak a tiszai árral szemben, Szeged irányába felcsónakázni” – számolt be róla az M1 tudósítója. A helyiek szerint volt olyan időszak, amikor a migránsok az összes gumicsónakot felvásárolták az üzletekben. De az utóbbi időben egyre több olyan esetről is hallani, hogy a migránscsoportok motorcsónakokat lopnak, hogy úgy jussanak át a Tiszán keresztül Magyarországra.

Őrhelyek és szeméthegyek jelzik a migránsok jelenlétét a Makkhetesi erdőben is, Szabadka mellett. Sokan nem akarnak befogadótáborba menni, ezért itt alakítanak ki maguknak ideiglenes tábort. Ez az erdő is közel van a magyar határhoz. Az elmúlt hónapokban lövöldözések is voltak már többször is: migránscsoportok és embercsempészek, illetve migránsok és rendőrök között. A szerb rendőrség havonta begyűjti a migránsokat és egy délebbi befogadóközpontba szállítja őket. Azonban néhány napon belül ismét megjelennek a magyar határ közelében: Szabadkán, Horgoson, Martonoson vagy Zomborban – áll a tudósításban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb